Tunuslu Hakimlerden Protesto

Ülkede genel grev ilan eden hakimler, görüşmeleri devam eden Yargıçlar Yüksek Kurulu Yasa Tasarısı'nı Parlamento önünde düzenledikleri gösteri ile protesto etti.

Tunus'ta üç günlük genel grev ilan eden hakimler, Yargıçlar Yüksek Kurulu Yasa Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında Parlamento önünde tasarıyı protesto etti.

Başkentteki Bardo Parlamento binası önünde toplanan hakimler, ilgili yasa tasarısına karşı olduklarını düzenledikleri protestoyla duyurdu.

Tunuslu hakimler ellerinde 'Yargıya siyasi vesayet olamaz', 'Başı eğik yargıya dönüş yok', 'Özgürlük, özgürlük.. talimatla işleyen yargıya hayır' yazılı pankartlar taşıyarak hükümet aleyhinde slogan attı.

Gösteriye katılan Tunuslu Hakimler Derneği Başkanı Ravda el-Karafi, bu protestoyu, yargıda önceden var olan uygulamalara geri dönülmesine ve yargıya hakimiyet kurma çabasına karşı olduklarını belirtmek için düzenlediklerini söyledi.

Karafi, 'Başbakan, Yargıçlar Yüksek Kurulu'na üye seçiminde hukuken yapılması gerekene razı gelmiyor.' dedi.

Gösteri sırasında Parlamentoda muhalefet partilerinden bazı milletvekillerinin protestocu gruba katılarak onları desteklediği gözlendi.

Ekim 2016'da ilk kez Yargıçlar Yüksek Kurulu üyeliği için seçimler yapılmış ancak üye sayısının tamamlanması için Başbakanlık tarafından atanacak yeni üyelere ilişkin ihtilaf yaşanmıştı. Üye sayısı tamamlanamadığı için Yargıçlar Yüksek Kurulu toplanamıyor. Bunun çözümüne yönelik Nida Tunus Partisi grubu parlamentoda 4 ek madde hazırlayarak tasarının kanunlaşması için teklif sundu. Sunulan kanun teklifinin anayasal olmadığını dile getiren Tunuslu Yargıçlar Cemiyeti, yargının bağımsızlığının ortadan kalkacağını savunuyor.

Tunus'ta hükümet ile yargı arasında yaşanan sorunlar bununla sınırlı değil. Ülkede hakimler ve yargı mensuplarının maaşlarının düşüklüğü ile insan kaynaklarındaki eksiklik, yargı mensuplarının sık sık gösteri yapmasına neden oluyor.

Tunuslu Hakimler Derneği bu ayın ortalarında aldığı kararla dünden itibaren üç gün boyunca mahkemelerde greve başlamıştı.
Kaynak: AA