Trakya Hayvancılığına Hareket Katacak Projeyi İmzaladılar

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) bir banka ile Büyükbaş Hayvancılıkta Aile İşletmelerini Canlandırma Projesi’ni imzaladı.

Trakya Hayvancılığına Hareket Katacak Projeyi İmzaladılar
SÜTÜB, üyelerine özel bir bankanın çıkardığı krediyle en az 5 gebe düve veya 2’nci gebeliğinde büyükbaş hayvan edinme imkanı sağlayacak. SÜTÜB üyeleri, bankanın çıkaracağı krediyle Trakya bölgesinden kendi hayvanlarını kendileri seçip alabilecek. Özel banka, hayvan başına en fazla 10 bin TL kredi vererek, SÜTÜB üyelerine ödeme şekillerini isteğe göre ayarlayacak.

“Kar yapmayacağız”

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticilerin faydalanması için başvuruların fazla olduğunu belirterek, “Üretimde hayvan sayısını arttırmak için yapmış olduğumuz bir projedir. Biz hayvan alıp üyelerimize satışını yaparak kar yapmayacağız. Biz banka ile aracılık yapıp üreticilerimizin işletmedeki hayvan sayını artıracağız. Hayvan alıp satma, fiyat belirleme konusunda birlik olarak dahil olmayacağız. Bugün itibariyle 39 üyemiz başvuru yaptı. Biz bu koordinasyonu sağlıyoruz. Üreticimize, ‘Hayvanı bul, pazarlığını yap’ diyoruz. Bankanın üreticilerimize maksimum hayvan başına 10 bin TL kredi sağlayacak. Hayvanları alıp satan birliğimize gelip satış protokolü imzalayacak. Daha sonra banka üyemize çıkan krediyi hayvanını satana ödeyecek. Hayvan alan arkadaşta kredisini kullanmış olacak. Bu sayede işletmeler büyümüş olacak” dedi.



“Az yem çok süt çok önemli”

Bankanın Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çevik, işletmede karın önemli olduğunu kaydederek, “Aile işletmelerinin yaşaması, daha karlı hale gelmesi için bu projenin katkı sağlayacağına çok inanıyorum. Az yem çok süt çok önemli. Bu bir finansal sonuçtur. 2 tane ineğinizin olduğunu düşünün. İkisi de aynı miktarda yem yiyor. Biri 20 litre süt veriyor, biri 10 litre süt veriyor. Bu durum tedbir gerektirir. En azından aynı yemi yeyip aynı sütü veren ineğe sahip olmak gerekir” şeklinde konuştu.

Birliğin istediği belgeler arasında “Edirne Süt Üreticileri Birliği Üyelik Belgesi, çiftçilik belgesi, kimlik fotokopisi, hayvan sayısını gösteren belge, işletme tescil belgesi, en az 2 kefil” yer alıyor. Ödemeler ise 5 yıl vadeli ödeme, 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli ödeme şeklinde yapılabilecek.
Kaynak: İHA