Paraya Sıkışan Trakyalı Üretici Hayvanını Satmak Zorunda Kalmayacak

SÜTÜB Başkanı Suiçmez: 'Vatandaş sıkışıyor, satmak zorunda kalıyor, bazen dişi hayvanlarımız kasaba kesime gidiyor. Biz bunun da önüne geçmek için projemizi başlattık'

Edirneli hayvan üreticisi için geliştirilen proje sayesinde nakit paraya sıkışan üretici, hayvanını satmak zorunda kalmayacak.

Deniz Bank ile Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) işbirliğinde 'Büyükbaş Hayvancılıkta Aile İşletmelerini Canlandırma' projesi hayata geçirildi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, birlik merkezinde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Trakya'da hayvancılıkla ilgili hareketliliği amaçladıklarını söyledi.

Hayvan almak isteyen üreticilerin ipotek sıkıntısı çektiğini belirten Suiçmez, 'Bu konunun finansman ayağı ile ilgili bir çalışma yaptık. Trakya'da Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki üyelerimiz öncelikle bu projeden yararlanacak. Vatandaş sıkışıyor, satmak zorunda kalıyor, bazen dişi hayvanlarımız kasaba kesime gidiyor. Biz bunun da önüne geçmek için projemizi başlattık.' dedi.

Hayvan alım satma ya da fiyat belirleme konusunda SÜTÜB'ün belirleyici olmadığının altını çizen Suiçmez, 'Biz kimde havyan var onları tespit ediyoruz, verileri topluyoruz. Üretici, hayvanı alacağı üretici ile pazarlık yapacak. Deniz Bank bu üreticilerimize kredi sağlayacak. Üretici pazarlığını yapacak, bize gelecek ve satış protokolü imzalayacak, bankaya gerekli evraklar verildikten sonra, uygun görüldüğünde kredisini kullanabilecek. Banka krediyi satana ödeyecek, üretici de kredisini kullanmış olacak.' diye konuştu.

-Aile şirketleri desteklenecek

Deniz Bank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik ise Türkiye'de tarım ve hayvancılığın önemli bir alan olduğunu ifade etti.

Tüm üreticilerin önemli bir emek ortaya koyduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

'Bizim için önemli olan öncelikle üretimdir. Ülke, birlik ve üretici için de önemli olan üretimdir. İkinci kısımda karlı üretim önemlidir. Genel giderlerimizin değişmediği bir ortamda kapasitemizi ne kadar yukarıya çıkarabiliyorsak o kadar karlı bir işletme yaratırız. Bu projenin arkasında yatan asıl sebep birilerinin hayvanını birilerine satmaktan daha öte bir sebeptir. Projedeki amaç, karlı aile işletmeleri yaratmaktır. Kredi sürecinin yanı sıra, tüm işlerimizi yaparken şuna bakıyoruz, bir üretim var mı? İkincisi ortaya konulan, yaratılan fon, talep edilecek krediyi ödeyecek kadar var mı? Eğer varsa ne kadar vade gerekiyor, biz buna bakıyoruz.'

Kredi kullanmak isteyen üreticilerin, daha önceki ödemelerini düzenli ödeyip ödemediğine bakılacağını dile getiren Çelik, kredi oranın üreticinin işletme kapasitesine bakılarak belirleneceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından projenin protokolü imzalandı.

Kaynak: AA