Isparta'da FETÖ Davası

Isparta’da FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Eğirdir Dağ Komando okulu ve Eğitim Merkezinde kurs gören 700 harbiye öğrencisini Ankara’da darbe girişiminde kullanmak üzere götürmeye çalışan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Erkan Başkanı Orhan Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma güvenlik nedeniyle konferans salonunda yapıldı. Duruşmaya Ankara’da cezaevinde bulunan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Erkan Başkanı tutuklu sanık Orhan Yılmaz SEGBİS aracılığıyla katılırken, tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cankat Özdemir, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu Merih Özşahin ile tutuksuz sanıklar ve avukatlar katıldı.



Talimatı Akkaya verdi

Bugünkü duruşmada Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, sanıkların savunmalarını dinledi. İlk savunmayı eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz yaptı. SEGBİS aracılığıyla savunma veren Kurutmaz, 15 Temmuz’da 700 Harbiyelinin alınması için kışladan çıkan otobüslerin çıkma emrini kendisinin verdiğini, ancak otobüslerin harbiyelilerin darbecilere destek için Ankara’ya gönderilmesi için değil, harbiyelilerin güvenliğinin sağlanması için gönderildiğini kaydetti.

Başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunan eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya’nın otobüslerin Eğirdir’e gönderilmesi talimatı verdiğini, bunun üzerine otobüslerini gönderdiğini aktardı.

“İfadelerin çelişkili”

Harbiyelilerin güvenliğinin sağlanmasının bir terör eylemi girişimi ihtimali nedeniyle gerçekleştirildiğini düşündüğünü aktaran Kurutmaz, Akkaya’nın da teyit edilmiş bir ihbar üzerinden kendisine bunu söylediğine kanaat getirdiğini ileri sürdü. Kurutmaz, "Tugay içindeki 3 asker hakkında terör sempatizanlığından soruşturma başlatılmasının ve 15 Temmuz’dan 2 ay önce Eğirdir’deki tümen ve Isparta’daki tugayda keşif amaçlı gözlem yapıldığı bilgisi bu kanaatimi güçlendirdi" dedi.

15 Temmuz gecesi Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın telefon aramalarına neden cevap vermediğine ilişkin soruya Kurutmaz, "O zaman emniyet tedbirlerini almakla meşguldüm. Cevapsız aramayı daha sonra gördüm" dedi.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, Kurutmaz’a, savcılıkta verdiği ifadeyi okuyarak "Tugaydan çıkan otobüslerin Atabey Kavşağı’nda durdurulmasından sonra Metin İyidil ile görüştüm ve İyidil’e ’komutanım, harbiyelileri darbeye destek için mi gönderiyoruz. Bence otobüsleri tugaya geri çekip, bekleyelim" şeklindeki ifadesini sordu. Kurutmaz, bu ifadenin doğru olmadığını,İyidil’e darbe ile ilgili bir şey sormadığını söyledi.

Bunun üzerine Yazıcı, "Savcı yalan söylüyor öyle mi?" diyerek Kurutmaz’a tepki gösterdi. Kurutmaz da, “Şu an verdiğim ifade doğru” dedi.

Yazıcı, Kurutmaz’a, "Vali seni aradığında elle ’telefonun sırası değil’ anlamına gelen işaret yaptığı’ tanık beyanlarını okudu. Kurutmaz da cevapsız aramayı gördüğünü, ancak meşgul olduğu için cevap vermediğini belirtti.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, Kurutmaz’a "Savcılık ifadelerin ile şu anki ifadelerin çelişkili’ dedi.



Bilgi kirliliği vardı

Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığında 15 Temmuz gecesi alay komutanı olan Ahmet Yıldırım, o gece kışlada darbe yapılacağına ilişkin hiç kimsenin kendisine bir şey söylemediğini bilgi kirliliği durumu olduğunu belirterek, "Benim adımı söyleyen askerler var. Ben askerlere böyle bir bilgi de emir de vermedim" dedi.

O gece kışlada 4 zırhlı araç bulunduğunu araçlardan birinin çalışır durumda olduğunu kaydeden Yıldırım, "Zaten aracın çıkması söz konusu olamazdı. Çalışır durumdaki aracı da kendim durdurdum. Zırhlı araçların çıkması için de bir emir vermedim. Herhangi bir işlem yapmadım. Kışlaya girdiğim de servis araçlarının Eğirdir’e gideceği konusunda emir veren var mı yok mu bunu bilmiyordum. Benim zaten bu konuda yetkim yok" diye konuştu

Lojmanlara personeli bilgi versinler diye gönderdim

Sözde Yurtta Sulh Konseyi’nin ’Valilik ve Belediyenin kontrol altına alınması" talimatı gereğince yasal bir görev ya da yetkisi olmadığı halde sivil bölgede olup askeri lojmanları takviye etmek bahanesiyle personel görevlendirmekle suçlanan alay komutanı Ahmet Nazif Şahinoğlu da, olay gecesi tugayda faaliyet izleme merkezine geldiğini ve Tugay komutanı Mustafa Kurutmaz’ın da orada bulunduğunu söyledi.

İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay İsmail Cömert’in buraya gelerek, bunun paralel yapının işi olduğunu, mesajda yazan ‘hiçbir talimatı yapmayacağım, kendilerinin uygulamaları durumunda gerekirse çatışacağını’ söylediğini anlatan Şahinoğlu, "Ben de bunun üzerine ’ben devletime milletime bağlı, siyasi otoriteye bağlı şerefli bir subayım. Bu şerefsizlerle savaşırım’ dedim. Devletten yana tavrımı koydum. Eğirdir’e gidecek servis araçlarının kursiyerleri getireceğini öğrendiğimde ’Kara kuvvetlerinde gece intikali yasaktır. Gündüz torbaya mı girdi. Aceleleri mi var. Gündüz gelsinler’ dedim. Lojmanlar bölgesine de herhangi bir taşkınlık olması durumunda bilgi vermeleri için dört personeli gönderdim. Kışladaki personeli yönlendirecek bir ifadem de olmadı. Eğer devletimiz valilik tarafından bir talep olması durumunda hazır bulunması için birlik hazırlanması yönünde emir verdim. Ben komandoyum. Dağlarda kaldım. İnsan dağlarda hislerini geliştirir. Bunu düşünerek sabah 7.16’da birliğime emir verdim. Birlik komutanlarını yanıma çağırarak hazırlık emri verdim. Gece boyunca olduğu gibi devletimin yanında oldum" dedi.



Darbe emri almadım

Tugay Komutanı Kurutmaz’a, bu cuntacılara, darbecilere, karşı polisin sivil halkın yanında olacağız dimi diye sorduğunda evet yanıtını aldığını ifade eden Şahinoğlu, Mahkeme Başkanı Yazıcı’nın ’Valilik ve belediyenin kontrol altına alınmasına ilişkin emir gelip gelmediğine ilişkin sorusuna, "Kapak yazısında yurtta sulh gibi bir şey yazan yazı vardı. Buna bakmadım bile, emri incelemedim. İçeriğine de bakmadım" derken, Mustafa Kurutmaz’ın Vali Şehmus Günaydın’ın telefonuna niye bakmadığına ilişkin soruya da, "Tugay Komutan, Vali’nin telefonunu açma refleksi göstermedi. Kafası karışık mıydı bilmiyorum" yanıtını verdi. Şahinoğlu, darbeye yönelik Mustafa Kurutmaz’dan emir almadığını da ifade etti.



Herkesin haberi var ama sizin yok

Alay komutanı olmasına rağmen kendisine servis araçlarıyla Eğirdir’deki kursiyerlerin Ankara’ya götürüleceğine dair kendisine bilgi gelmediğini söyleyen Şahinoğlu, "Ben araçların sadece Eğirdir’deki kursiyerleri alıp Isparta’da ki kışlaya getireceğini düşünüyordum" dedi.

Bunun üzerine mahkeme Başkanı Yazıcı, "Vatandaş gelmiş yolu kapatmış, Türkiye’de herkesin haberi var ama sizin haberiniz olmuyor öyle mi?" diye sordu. Şahinoğlu, "Benim haberim olmadı. Zaten gece intikalinin uygun olmadığını söyledim" dedi.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, "İntikalde bugüne kadar hep Harbiyeliler kullanılmış. İsmail Albay gelip sizi uyarıyor ama siz neden Eğirdir’e araçların gideceğini bilmiyorsun. Askerler bile saat 24:00’te onların geleceğini biliyor" açıklamasında bulundu.

Darbe teşebbüsünden yargılanıyorlar

Sanıklar, 15 Temmuz hain darbe girişiminde FETÖ/PDY örgüt silahlı terör örgütünün Isparta kanadına yönelik Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesine Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçlarından yargılanıyorlar.
Kaynak: İHA