Hırvatistan'daki Yahudi Ve Sırplardan Jasenovac Boykotu

Hırvatistan'daki Yahudi ve Sırplar, İkinci Dünya Savaşı'nda ülkedeki en büyük toplama kampı olan Jasenovac'ta yapılacak anma törenlerine katılmayacak.

Hırvatistan'da yaşayan Yahudi ve Sırplar, İkinci Dünya Savaşı'nda ülkedeki en büyük toplama kampı olan Jasenovac'ta 22 Nisan'da yapılacak anma törenlerinde yer almayacak.

Hırvatistan'daki Sırp Ulusal Konseyi, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ile iş birliği yapan Hırvat Ustaşaların sloganı olan 'Vatan için hazır' ifadelerinin, Jasenovac'ta Hırvat askerler için yapılan anıtın üzerine yazılması nedeniyle törene katılmayacağını açıkladı.

Sırp Ulusal Konseyi Başkanı Milorad Pupovac, 1990'lı yıllardaki savaşta da Hırvatların kullandığı bu slogan anıtın üzerinden kaldırılmadıkça törenlere katılmayacaklarını ifade etti.

Pupovac, aynı tarihte 'Bet İsrail' Yahudi Topluluğunun da katılımıyla alternatif bir anma töreni düzenleyeceklerini kaydetti.

Geçen yıl da Jasenovac'taki törenleri boykot eden ülkedeki Yahudi topluluğu, bu yıl da törenlere katılmayacak.

'Bet İsrail' Yahudi Topluluğundan yapılan açıklamada, törenlere katılmama nedeni olarak, Hırvatistan'daki mevcut hükümetin, Ustaşalığın yeniden canlanmasına tepkisiz kalmasını gösterdi.

Yahudi topluluğunun açıklamasında, 'Hırvat tarihinin bir kısmının bu şekilde kullanılması sonucu, Ustaşa suçlarının göreceleştiği toplum içindeki atmosfer de değişiyor, aynı zamanda yabancı düşmanlığı ve antisemitizm de gitgide yayılıyor.' ifadesi kullanıldı.

Ustaşa rejime karşı çıkan 80 binden fazla Sırp, Yahudi, Roman ve Hırvatın öldürüldüğü Jasenovac'ta devlet düzeyindeki anma törenlerine geçen yıl da katılmayan Sırp ve Yahudiler, ayrı bir anma töreni düzenlemişti.
Kaynak: AA