HDP'li Botan Ve Geveri Hakkındaki Dava

Van'da katıldıkları etkinliklerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında dava açılan HDP Van milletvekilleri Botan ve Geveri'nin yargılanmasına devam edildi.

Van'da, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri hakkında açılan davanın üçüncü duruşması görüldü.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, çeşitli tarihlerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'terör örgütü propagandası yapmak', 'suç işlemeye alenen tahrik' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından dava açılan Botan ve Geveri'nin yargılanmasına devam edildi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın üçüncü duruşmasına sanık milletvekilleri katılmadı.

Duruşmada, haklarında 'yakalama' kararı verilen milletvekillerinden Botan'ın 30 Ocak'ta Van'da, Geveri'nin ise 14 Mart'ta Bolu'da yakalandığı, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldıkları belirtildi.

Mahkeme heyeti, dosyanın esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesine karar verdi.

Duruşma ertelendi.

- İddianameler

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri'nin geçen yıl çeşitli tarihlerde yaptıkları konuşmalarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Hazırlanan iddianamede, Botan'ın terör örgütü elebaşını, terör ve şiddet eylemlerini övdüğü ve örgütün propagandasını yaptığı belirtilerek, 'terör örgütü propagandası yapmak', 'suç işlemeye alenen tahrik' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 11 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Geveri hakkında da 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Kaynak: AA