FETÖ/PDY Çatı Davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davası kapsamında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında açılan davanın bugünkü celsesi tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın öğleden sonraki kısmında, sanıklardan eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın çapraz sorgusuna devam edildi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanık Karaca’ya Fetullah Gülen ile nasıl tanıştığı yönünde soru yöneltti. Karaca, 1995’te Zaman gazetesinin İzmir temsilcisi olduğunu belirterek, “O zamanlarda Gazi olayları başlamıştı. Merkezden bu konu hakkında Fetullah Gülen ile röportaj yapılacak yönünde talimat geldi. İlk kez o zaman gördüm” yanıtını verdi.

Karaca’ya Ergenekon ve Balyoz davaları soruldu

Müşteki avukatı Şule Nazlıoğlu Erol, Ergenekon ve Balyoz davalarında sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkmadan Samanyolu televizyonundan “tutuklama kararı çıktı” yönünde alt yazılar geçildiğini hatırlatması üzerine Karaca, “Bunun bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade ettim. Bu yanlış algılama meselesidir. Eğer hanımefendi iddia ediyorsa alt yazının fotoğrafını çekip getirsin” diye konuştu.

“Alt yazılarla hakim ve savcılara talimat verdiniz”

Erol, Karaca’ya bu yayınla hakim ve savcılara talimat verilip verilmediğini sordu. Bu soruya sinirlenen Karaca, “Benim böyle bir görevim yok. Bundan sonra avukatın sorularına cevap vermeyeceğim” dedi.

Karaca’nın sözleri üzerine Erol, “Siz oradaki hakim ve savcılara talimat verdiniz. Arkasından da tutuklamalar çıktı. Bu örgütsel faaliyet çerçevesinin içinde olabilir. Bu tür mesajlaşmalarla hareket ediyorlar. 3 saat sonra olacak hadiseyi tahmin etmeleri nasıl açıklanabilir? Duruşmalar devam ederken, daha ara karar açıklanmadan tekrardan tutuklandılar diye geçti Samanyolunda. Bunların hangi biri yanlış anlaşılma” ifadelerini kullandı.

Ergenekon davası kapsamında tutuklanan ve serbest bırakılmasının ardından intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi müşteki Ahmet Tatar, Karaca’ya sorularını yöneltti. Tatar, Balyoz ve Ergenekon davalarında tutuklama kararı çıkmadan önce “tutuklandılar” yönünde haber verilmesinin gazetecilik hızı mı yoksa hakim ve savcılarla olan ilişkinin sonucu mu olduğunu sordu. Karaca, “Bu ifadeleri kabul etmiyorum. Mesaj verilecekse herkesin izlediği bir televizyondan altyazı ile mi verilir? Bu durum hayatın olağan akışına uygun mudur? Bir mesaj vereceksen not yazar masasına bırakırsın” cevabını verdi.

Tatar, Zir Vadisi’nde yapılan aramalarda ele geçirilen mühimmat listesinin tutanak tutulmadan 1,5 saat önce Samanyolu televizyonunda yayınlandığını, Karaca’nın bu olay hakkında bilgisi olup olmadığını sordu. Karaca, “Benim bu olayla ilgili bir bilgim yok. Savcı mıyım, hakim miyim? Kazıyı ben mi yaptım? Kim yaptıysa ona sorun. Böyle bir ahlaksızlık yapılır mı?” ifadelerini kullandı.

Karaca ile Tatar arasında kısa süreli tartışma

Tatar’ın, “Orada senin görevin neydi” sorusuna Karaca’nın “Sana ne, seni ilgilendirmez” yanıtını vermesi üzerine ikili arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Giray, araya girerek tartışma yaşanmaması yönünde uyarılarda bulundu.

Tatar, “Beni nasıl ilgilendirmez? Sen benim canımı yaktın, tabi beni ilgilendirir. Yen orada yayın yönetmenisin. Uçan kuştan haberin var. Bizzat rapor veriyorsun yukarıya, Fetullah’a. Burada yargılanan insanın mertçe durması lazım. Mert değil çünkü” eleştirisinde bulundu. Karaca ise, Tatar’ın hiçbir sorusuna cevap vermeyeceğini söyledi.



Duruşmaya yarın devam edilecek.
Kaynak: İHA