'Fesih Ölümdür, Yenileme Hayattır'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: 'Fesih ayrı bir şeydir, yenileme ise ayrı bir şeydir. Mevcut anayasada seçimlerin yenilenmesi vardır. Bakın fesih ile yenileme arasındaki fark şudur: ölüm ile hayat arasındaki farktır. Fesih ölümdür, yenileme hayattır' 'Türk insanı zekidir ve sezgisi güçlüdür. Bu tür zamanlarda, sıkıntılarını dile getirir, sitem eder, biz de bunları dinleriz ciddiye alırız. Ama vatan için her hangi bir durum söz konusu olduğunda 'her şey teferruattır' der ve vatan için ne gerekiyorsa onu yapar' (Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanına fesih yetkisi veriliyor açıklaması) Ana muhalefet partisinin genel başkanının çelişkili konuşması üzüntü vericidir. İlk söylediğinde sanıyorsunuz ki adam sürçı lisan ediyor. O zaman da hilafı hakikat konuştu diyoruz. Ama bunu tekrarladığına göre hilafı hakikat konuştu sözüyle bu fiilini ifade etmek mümkün değil. Gerçek dışı kullanıyor”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanına Meclis’i fesih yetkisi verildiğine ilişkin açıklamalarının üzüntü verici olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirterek, 'Fesih ayrı bir şeydir, yenileme ise ayrı bir şeydir. Mevcut anayasada seçimleri yenilenmesi vardır. Bakın fesih ile yenileme arasındaki fark şudur: ölüm ile hayat arasındaki farktır. Fesih ölümdür, yenileme hayattır.' dedi.

16 Nisan’da yapılacak referandum kapsamında İstiklal Caddesi'ndeki esnafı ziyaret eden Yazıcı, esnafla sohbet ederek, getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı.

Yazıcı, kentsel dönüşümün yürütüldüğü Tarlabaşı'nı ve Taksim'e yapılan caminin inşaatını inceledi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve yetkililerden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yazıcı, Taksim Meydanı’ndan yürüyerek İstiklal Caddesi esnafı ile sohbet ettikten sonra bir taksi durağına da ziyarette bulundu. Burada taksicilerin sorunlarını dinleyen, taleplerini not alan Yazıcı, iktidarların halkın problemlerini çözmek için iş başına geldiğini söyledi.

Taksici esnafına da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin neler getireceğini çeşitli örnekler vererek aktaran Yazıcı, kendisini dinleyenlere, 'evet' oyu verme çağrısında bulundu.

Görüşmelerin sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Yazıcı, Türk insanının zeki ve sezgisinin güçlü olduğunu kaydederek, 'Bu tür zamanlarda, sıkıntılarını dile getirir, sitem eder, biz de bunları dinleriz, ciddiye alırız. Ama vatan için her hangi bir durum söz konusu olduğunda 'her şey teferruattır' der ve vatan için ne gerekiyorsa onu yapar. Beyoğlu'nda da bunu gördüm. Referandumda Beyoğlu esnafı performansı yüksek bir durum gösterecek. Sorun yok' diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanına TBMM'yi fesih yetkisi verdiğine ilişkin açıklamalarına değinen Yazıcı, ana muhalefet partisinin genel başkanın çelişkili konuşmasının üzüntü verici olduğunu dile getirdi.

'Başından bu yana öyle yapıyor.' diyen Yazıcı şöyle devam etti:

'İlk söylediğinde sanıyorsunuz ki adam sürç-ı lisan ediyor. O zaman da hilafı hakikat konuştu, diyoruz. Ama bunu tekrarladığına göre hilafı hakikat konuştu sözüyle bu fiilini ifade etmek mümkün değil. Gerçek dışı kullanıyor. Ben yine diğer sözü kullanmayayım. Dolayısıyla söylediklerinin tamamının anayasada karşılığı yok. Anayasa metninde olmayan şeyleri varmış gibi söylem haline getiriyor, seslendiriyor. Çok yazık. Milletimiz bunları anlıyor ve değerlendiriyor.'

Yeni anayasada Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi verilmediğin hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

'Cumhurbaşkanın Meclis'i yenileme yetkisi var ama elbette bunların gerekçesi olacak. Bunlar sanıyorlar ki bir yetki varsa, adam 'sabah kalktım ve seçimleri yenileyeyim' diyecek. Böyle bir şey yok. Seçimleri yenilemenin bir siyasi riski var. O riski karşılayacak gerekçelerin olması lazım. O riski karşılayacak gerekçeleriniz yoksa siyasette, attığınız her adım geri teper. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Meclis seçimlerini gelişi güzel yenileyemez. Ve ikinci dönemde Meclis seçimlerinin yenilemesine karar verirse, tekrar aday olamaz. Dönemi bitmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu bunu nereden çıkarıyor? İyi okumak lazım. Ama bazen de her okuyan anlayamaz.'

Mevcut anayasada ve getirilmek istenen yeni düzenlemede de Meclis'i fesih yetkisi bulunmadığını aktaran Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

'Fesih ayrı bir şeydir, yenileme ise ayrı bir şeydir. Mevcut anayasada seçimlerin yenilenmesi vardır. 7 Haziran 2015'te Meclis'te tek başına hükümet kuracak sayıya hiç bir parti ulaşamadığı için anayasanın verdiği seçimleri yenileme yetkisi gereği yapıldı. Bakın fesih ile yenileme arasındaki fark şudur: Ölüm ile hayat arasındaki farktır. Fesih ölümdür, yenileme hayattır.'

Kaynak: AA