Eşi Savunmasını Sundu

Fransa’da Cumhurbaşkanı Adayı François Fillon’un eşi Penelope Fillon eski görevleri hakkında soruşturma kapsamında finans hakimlerine savunmasını sundu.

Eşi Savunmasını Sundu
Daha önce François Fillon ve meclisteki yedek milletvekili Marc Joulaud da finans hakimleri sorgusundan geçmişti. Fillon’un eşi Penelope Fillon’un sorgusu kameralardan uzak gerçekleştirildi.

Penelope Fillon’un 1986 ile 2013 arası kesintilerle François Fillon ve onun yedek milletvekili Marc Joulaud’un asistanlığını yapmaktan toplam net 680 bin 380 avro maaş aldığı ifade ediliyor. Soruşturmada ise bu görevlerin gerçekliği sorgulanıyor. Çalışmadan maaş almasının netlik kesinleşmesi halinde Penelope Fillon hakkında “kamu malını zimmetine geçirme” suçundan soruşturma açılacak.

Ayrıca Penelope Fillon’un eşinin arkadaşının başında olduğu Edebiyat ve Kültür Dergisi “La Revue des deux Mondes” için Mayıs 2012 ile Aralık 2013 arası çalışıp karşılığında maaş elde etmesi de sorgulanıyor. Görevin gerçek olmadığının ortaya çıkması durumunda “Toplum malının kötüye kullanımı gizleme” suçundan soruşturma başlatılacak.

Ayrıca bu iki görevin aynı dönemde olması meclis kurallarına da aykırı. Penelope Fillon’un dergi görevi tam zamanlı olmasına rağmen meclise, dergide daha az çalıştığını gösteren bir bilgi notu verdiği ortaya çıktı. Çift görevi hakkında ise “ağırlaştırılmış dolandırıcılık gizleme” soruşturması açılabilir.

Penelope Fillon’un vekil danışmanlığına ilişkin soruşturma kapsamında verdiği savunmada savunmasında eşinin gölgesinde çalıştığı, mektupların, ajandanın idaresi ve konuşma metni yazımı gibi “basit ama önemli ”işleri yaptığı ileri sürüldü. Fakat tüm bu çalışmaları evinden yaptığı, meclise gitmediği belirtildi. Ayrıca kanıt niteliğinde birkaç yeni yazışma dışında eski çalışmalar sunulamadı.

Penelope Fillon, yedek vekil Marc Joulaud’a yaptığı asistanlık hakkında “etkileşim ve ağ görevi” olduğunu ifade etti.

Penelope “varlığım Joulaud’un vekilliğine ağırlık veriyordu” dedi.

Vekilin bölgesindeki vatandaşların sorunlarıyla ilgilendiğini ifade eden Penelope, o dönemde bölgeye uzak olan Paris’te yaşıyordu. Kimsenin neden görevi hakkında bilgi sahibi olmadığı konusunda ise “karakterimden ötürü gölgede kalmayı tercih ettim” dedi.

Dergideki görevi ile ilgili birçok bilgi ve okuma notu verdiğini ifade eden Penelope Fillon, bu notlardan sadece iki tanesinin yayımlandığını kanıtlayabildi. Ayrıca editör danışmanlığı da yaptığını ifade etti.

Dergiden aylık 3 bin 900 Euro maaş almış olan Penelope “Hiçbir zaman para istemedim, bunların cömertlik olduğunu düşündüm” dedi.

İşinin özellikle “stratejik danışmanlık” olduğunu ifade eden Penelope Fillon, ne derginin lokaline gittiği ne de dergi direktörüyle yüz yüze görüşme yaptığı ortaya çıktı.

Fillon’un Avukatı Pierre Cornut-Gentille çift görev suçlaması hakkında senede 281 günlük kontratın Penelope’a “yeterince organizasyon özgürlüğü sunduğunu” ve dergideki görevinin “az gösterilmesi” konusunun “dedikodu” olduğunu ifade etti.

Fillon çiftinin soruşturmaları bunlarla sınırlı değil, ailenin hukuk okuyan çocuklarının da öğrencilik döneminde ücret karşılığı danışmanlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Adayı François Fillon’a hediye edilen lüks ceket takımları ve lüks saatlerle ilgili “etki gücünü pazarlama” suçlaması yapılıyor. Ceketleri geri verdiğini ifade eden Fillon, tüm bu soruşturmaların kaynağı olarak “herkesi dinletiyorlar” dediği ve “kara kabine” olarak adlandırdığı hükûmeti gösteriyor. François Fillon aday olmadan öncesi “temiz geçmişi” ile anılıyordu.

(Özlem Kaplan / İHA)
Kaynak: İHA