Çekya Cumhurbaşkanı Zeman Hırvatistan'da

Hırvat mevkidaşı Kitarovic ile görüşen Zeman: 'Kosova'nın NATO'nun üyesi olup olmaması konusunda emin değilim'.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Batı Balkanların AB ve NATO'ya entegrasyonunu desteklediklerini ancak bölge ülkelerinden Kosova'nın NATO üyeliği konusunda 'emin olmadığını' ifade etti.

Zeman, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki temasları kapsamında, mevkidaşı Kolinda Grabar Kitarovic ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalar yapan Zeman, sığınmacı krizi ve Batı Balkan ülkelerinin AB ve NATO üyelikleri hakkında değerlendirmede bulundu.

Zeman, Batı Balkan ülkelerinin AB ve NATO üyelik sürecini desteklediklerini belirterek, 'Şahsi fikrim, bu desteğin Batı Balkan ülkeleri için geçerli olduğu yönünde. Ancak bu, Kosova için geçerli değil. Zira, Kosova'nın NATO'nun üyesi olup olmaması konusunda emin değilim.' ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizine de değinen Zeman, Hırvatistan'ın çok sayıda sığınmacıya kapısını açtığını ve bu anlamda kendilerinden daha hoşgörülü olduğunu dile getirerek, sığınmacı meselesinin güncel kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Zeman, 'çok vitesli Avrupa' fikrine karşı olduklarını vurgulayarak, 'Avrupa bir olmalı. İki ya da daha fazla vitese sahip olamaz, zira bu tamamen imkansızdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic de mevkidaşının Kosova'nın NATO üyeliği konusunda yaptığı açıklamayı anımsatarak, AB'nin Güneydoğu Avrupa'da genişlemesi için çalıştıklarını ve üye olmak isteyen her ülkenin NATO üyelik sürecini desteklediklerini söyledi.

Kitarovic, henüz NATO üyeliği talebinde bulunmayan Sırbistan'ın da bir gün bu kararını değiştirebileceğini sözlerine ekledi.

Zeman-Kitarovic görüşmesinde ayrıca Brexit, terörle mücadele ve AB'nin içinde bulunduğu durumun da ele alındığı bildirildi.
Kaynak: AA