Bakan Çavuşoğlu Üniversite Öğrencileriyle Buluştu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Yürütme ile yasama arasında keskin bir ayrım olması lazım. Bugünkü sistemde yürütmeyle parlamento arasında hiçbir ayrım yok. Bugünkü parlamento, hükümeti kesinlikle denetleyemez, hükümetten gelmeyen veya onay vermediği bir yasa tasarısını Meclis'ten geçiremez. Meclis'in iki görevi vardır, yasama ve denetleme. Bugünkü Meclis ikisini de yapamıyor' 'Girişimci olmamız lazım sorunları çözmek, ikili ilişkileri geliştirmek için. Şu anda 25'ten fazla ülkeyle ilişkilerimizi Yüksek Düzeyde Strateji İş Birliği düzeyine çıkardık, ortak bakanlar kurulu toplantısı yapıyoruz. Bu düzeyde olmasa bile Stratejik Koordinasyon Konseyleri kuruyoruz. Neden yapıyoruz? İlişkilerimizi, ticaretimizin her yönünü güçlendirmemiz lazım, yatırımlarımızı arttırmamız lazım, ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışıyla Serbest Ticaret Anlaşmaları, olmuyorsa Tercihli Ticaret Anlaşmaları imzalamak için gece gündüz çalışıyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Yürütme ile yasama arasında keskin bir ayrım olması lazım. Bugünkü sistemde yürütme ile parlamento arasında hiç bir ayrım yok. Bugünkü parlamento, hükümeti kesinlikle denetleyemez, hükümetten gelmeyen veya onay vermediği bir yasa tasarısını meclisten geçiremez. Meclisin iki görevi vardır, yasama ve denetleme. Bugünkü meclis ikisini de yapamıyor.' dedi.

Üniversiteli Akil Gençlik Öğrenci Topluluğunca Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Genç Kürsü' programında konuşan Çavuşoğlu, öğrencilerle beraber olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Böylesi zor bir dönemde nasıl dış politika izlemeleri gerektiğine kafa yorduklarını belirten Çavuşoğlu, 'Dünyada değişiyor insanların öncelikleri, tercihleri de değişmeye başlıyor ama dünyada baktığımız zaman birçok sınamalarla karşı karşıyayız, zorluklar var. Aynı şekilde önümüze çıkan fırsatlar da var. Bu zorluklarla nasıl mücadele etmeliyiz, önümüze çıkan fırsatları nasıl değerlendirmeliyiz? Ekonomik denge ve güçte nereden nereye gidişat var, ekonominin kendisi nasıl değişiyor, dış politikanın unsurları değişiyor mu? Bakıyorsunuz sanayi ağırlıklı ekonomiden bilişim, teknoloji ve hizmet ağırlıklı ekonomiye doğru geçiş var.' diye konuştu.

Düşünülmesi ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi sorunlar olduğunu, bunların herkesi etkilediğini belirten Çavuşoğlu, 'Sorunları nasıl çözebilirsiniz? İlla sorunların size gelmesini bekleyecek miyiz yoksa sorun varsa oraya gidip yerinde çözecek miyiz? Eğer sorunu yerinde çözmezseniz o sorun size yüzde 100 gelir. Bir yerde terör örgütü varsa onu orada yok etmezseniz dünyanın bir ucundaysanız mutlaka ama mutlaka gelir.' dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, insanlığın karşı karşıya kaldığı sınama ve tehditlere karşı neler yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, sadece fikirlerini paylaşmadıklarını, somut adım attıklarını, strateji belirlediklerini ve çok boyutlu dış politika yürüttüklerini vurguladı.

- 'Sen hangi hakla bana hesap soruyorsun'

Batılıların, 'Rusya ile daha yakın oldunuz, İslam dünyasına biraz daha zaman ayırmaya başladınız. Türk Konseyini kurdunuz, Türk Birliğini kurmaya çalışıyorsunuz. Asya'ya gidiyorsunuz, Afrika açılımınız ortaklığa dönüştü. Ne oluyor?' dediğini aktaran Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Peki bunu söyleyenlere soruyorum 'Siz Bugün Körfez'de, İslam dünyasında var mısınız? Sen gidince hesap soruyor muyum, 'sende de eksen kayması var' diye soruyor muyum? Sen hangi hakla bana hesap soruyorsun? Sen giderken buralara çok iyi, ben gidince bende eksen kayması olacak. Bu tür yönlendirici ithamlara karşı da net olmamız lazım. Pekala da dünyanın her yerine gidebilmeliyiz. Güçlü Türkiye her yere gitmeli.'

Çavuşoğlu, sorunlara karşı hem karar alma bakımından proaktif hem de adım atılması noktasında etkin olunması gerektiğini, bunu yapmaya çalıştıklarını, inisiyatifler kullandıklarını belirterek, Halep'te yaşanan olaylarda Türkiye'den başka kılını kımıldatan ülkenin olmadığını, 45 bin insanı 4 gün içerisinde zor da olsa kurtardıklarını aktardı.

- 'Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım'

Girişimci, insani ve vicdani dış politikanın Türkiye'nin dış politikasının en önemli iki unsuru olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, 'Girişimci olmamız lazım sorunları çözmek, ikili ilişkileri geliştirmek için. Şu anda 25'ten fazla ülkeyle ilişkilerimizi Yüksek Düzeyde Strateji İş Birliği düzeyine çıkardık, ortak bakanlar kurulu toplantısı yapıyoruz. Bu düzeyde olmasa bile Stratejik Koordinasyon Konseyleri kuruyoruz. Neden yapıyoruz? İlişkilerimizi, ticaretimizin her yönünü güçlendirmemiz lazım, yatırımlarımızı arttırmamız lazım, ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışıyla Serbest Ticaret Anlaşmaları, olmuyorsa Tercihli Ticaret Anlaşmaları imzalamak için gece gündüz çalışıyoruz.' diye konuştu.

Bazı ülkelerde insani alanda yatırım ve yardım yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, sorumlulukları kapsamında dünyadaki mazlumların bulunduğunu, bu bilinçle Türkiye'nin büyük ve güçlü olması gerektiğini söyledi.

- 'Meclis'in iki görevi vardır, yasama ve denetleme'

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha güçlü, geleceğinde emin olabilmesi, istikrarın korunabilmesi için bir yönetim değişikliğine gidildiğini kaydetti.

Demokrasinin güçlü olabilmesi için güçler ayrılığının net olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, 'Yürütme ile yasama arasında keskin bir ayrım olması lazım. Bugünkü sistemde yürütmeyle parlamento arasında hiçbir ayrım yok. Bugünkü parlamento, hükümeti kesinlikle denetleyemez, hükümetten gelmeyen veya onay vermediği bir yasa tasarısını meclisten geçiremez. Meclis'in iki görevi vardır, yasama ve denetleme. Bugünkü Meclis ikisini de yapamıyor.' ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, daha sonra basına kapalı devam eden programda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Hendek Belediyesini de ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, daha sonra kentten ayrıldı.

Kaynak: AA