AGİT Gözlem Heyeti Malkoç'u Ziyaret Etti

Kamu Başdenetçisi Malkoç: '16 Nisan'da çıkacak olan sonucun ülkemiz ve geleceğimiz için bir teminat olmasını istiyoruz'.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, '16 Nisan'da çıkacak olan sonucun ülkemiz ve geleceğimiz için bir teminat olmasını istiyoruz.' dedi.

16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını gözlemlemek üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından görevlendirilen Sınırlı Referandum Gözlem Misyonu heyeti, Malkoç'u makamında ziyaret etti.

Malkoç, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, 16 Nisan'daki halk oylamasının Türkiye'nin yararına olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, milletin en güzel kararı vereceğini söyledi.

Bu atmosferde bir taşkınlığın olmamasının kendileri için sevindirici bir husus olduğunu vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:

'İfade özgürlüğünü kısıtlayan engellerin olmaması ve kampanyanın açıklıkla yürütülüyor olması Türkiye açısından bir kazanç.

Türkiye'de birçok şey tartışılıyor belki ama tartışılmayan en önemli şey seçim sonuçları itibariyle milletin sokağa dökülmemesi ve seçim sonuçlarına herkesin itibar etmesi. Bunda Yüksek Seçim Kurulunun ve Türkiye'deki seçim sisteminin payı var. Bizim millet olarak en iyi başardığımız konulardan bir tanesi seçimlerin yürütülmesi ve sandığa giren oyların en sağlıklı şekilde değerlendirilmesidir.'

Türkiye'nin bu anlamda dünyaya örnek teşkil edecek bir ülke olduğunu belirten Malkoç, birçok gelişmiş ülkede dahi seçim sonuçları bir, iki gün sonra neticelenirken, Türkiye'de sandıkların açılmasından kısa bir süre sonra sonuçların alındığını söyledi.

Türkiye'de seçmen listelerinin düzgün hazırlandığına, sandıklarda her siyasi partinin temsilcisinin bulunduğuna, oy kullanımı ve sayımına dikkat edildiğine işaret eden Malkoç, bu şekilde de sağlıklı sonuçların ortaya çıktığını kaydetti.

Malkoç, '16 Nisan'da çıkacak olan sonucun ülkemiz ve geleceğimiz için bir teminat olmasını istiyoruz. Türkiye'de bu halk oylaması veya seçim gibi konuların fevkalade iyi yürütüldüğünü hem görmek hem de bütün dünyaya göstermek istiyoruz.' diye konuştu.

Türkiye'nin yurt dışında 3 milyon seçmeni bulunduğuna dikkati çeken Malkoç, 'Türkiye'nin yurt dışındaki seçmen sayısı bazı ülkelerin kendi memleketlerindeki seçmen sayısına eşit. Yurt dışı seçmenlerin sağlıklı şekilde oy kullanması için yapılan organizasyon, sağlıklı oy kullanımı ve sayımı bile bizim milletimizin becerisini ve kabiliyetini gösteriyor.' dedi.

Heyetin halk oylaması atmosferini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine Malkoç, heyetin daha önceki seçimlerde hazırladığı raporları anımsatarak, o raporlarda ciddi bir eksiklik ve eleştiri bulunmadığını söyledi.

Heyet Başkanı Tana de Zulueta da bütün devlet kurumlarıyla görüşmeler yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Kaynak: AA