Yemen'de Husilerin 'Keyfi' Gümrük Uygulaması

Husilerin, kontrollerindeki birçok kentin girişinde ticari ürünlere gümrük uygulaması nedeniyle artış gösteren fiyatlar, halkın sıkıntılarını daha da artırıyor Sana'da perakende satış yapan Ubeyd:'Husilerin gümrük uygulamaları halkın sıkıntılarını daha da artırdı. Süt tozu bin 800 (7,2 dolar) riyale satılırken şimdi fiyatı 2 bin 300'e (9,2) yükseldi. Birçok gıda malzemesi ve temel ihtiyaçların fiyatlarında büyük oranda artış oldu'Ekonomi uzmanı Abdulmumin:'Husilerin kontrolündeki kentlerin girişlerinde bulunan gümrük yönetiminin uyguladığı ek ücret yada dışı'

MURAD ARİFİ - Yemen'de Husilerin başta başkent Sana olmak üzere kontrolünü ellerinde bulundurdukları kentlerin girişlerinde gıda ve ilaç gibi en temel ürünlerin geçişinden aldıkları 'keyfi' gümrük ücretleri, fiyatların yükselmesine ve Ortadoğu'nun bu en fakir ülkesinde halkın yaşadığı sıkıntılara yenisinin eklenmesine neden oluyor.

Meşru yönetime darbe yaparak Eylül 2014'te Sana'nın yanı sıra birçok bölgeyi ele geçiren Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalara sahne olan Yemen'de, şimdi de Husilerin kontrolündeki kent girişlerinde 'keyfi' ve 'yasa dışı' olduğu belirtilen gümrük uygulaması gündemde.

Ülkeye giren ürünlere Hudeyde, Aden ve Hadramevt limanlarında gümrük uygulanmasına rağmen Husiler ve Salih yanlılarının, kontrollerinde bulunan kentlerin girişlerinde aynı ürünler için yeniden gümrük ücreti aldığı ifade ediliyor.

Husilerin kent girişlerinde gümrük uygulamakla yetinmediği, ürün taşıyan tırların silahlı kişiler eşliğindeki sivil giyimli sözde görevliler tarafından arandığı ve zaman zaman ürünlere zarar verildiği kaydediliyor.

Piyasadaki ürünlerin yüzde 80'inin ithalata dayandığı Yemen'de, çatışmaların ardından yerel üretimde yaşanan dramatik düşüş nedeniyle ithalatın yüzde 90'lara yükseldiği belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Sana'daki tüccarlar, Husilerin yeni gümrük uygulaması nedeniyle un, şeker, ilaç ve diğer temel ihtiyaçların fiyatlarında yüzde 10 ila 20 arasında artış yaşandığını söyledi.

- 'İnsanlar geçimlerini sağlayamaz hale geldi'

Sana'da perakende satış yapan Muhammed Ubeyd, fiyatlardaki artışın halkın alım gücünü daha da zayıflattığını belirterek, 'İnsanlar artık çocuklarının geçimlerini sağlayamaz hale geldi.' dedi.

Ubeyd, 'Husilerin gümrük uygulamaları halkın sıkıntılarını daha da artırdı. Süt tozu bin 800 (7,2 dolar) riyale satılırken şimdi fiyatı 2 bin 300'e (9,2) yükseldi. Birçok gıda malzemesi ve temel ihtiyaçların fiyatlarında büyük oranda artış oldu.' diye konuştu.

Büyük ölçüde ithal ürünlere dayanılan ülkede firmaların, 'yerel para biriminin değer kaybetmesi ve bankalarda yeterli dolar bulunamaması nedeniyle resmi olarak 250 riyal olan doları karaborsadan 350 riyale temin edebilmesi' gibi nedenlerle zaten bir süredir fiyatların hayli yüksek olduğunu anlatan Ubeyd, şimdi buna bir de kentlerin girişlerinde uygulanan yeni gümrük ücretleri eklenince halkın alım gücünün iyice düştüğünü ifade etti.

- Husilerin gümrük uygulaması 'yasa dışı'

Abdullah el-Matari isimli tüccar da Yemen ticaret yasalarına göre gümrük uygulamalarının ancak kara ve deniz geçitlerinde bulunan dairelerde yapılabildiğini ancak Husilerin bunun hilafında hareket ederek kent girişlerinde yeniden gümrük ücreti talep ettiğini dile getirdi.

Ekonomi uzmanı Said Abdulmumin ise 'Husilerin kontrolündeki kentlerin girişlerinde bulunan gümrük yönetiminin uyguladığı ek ücret yada dışı.' dedi.

Bu uygulamanın, yaklaşık 6 aydır maaşların ödenmediği ülkede birçok krizle mücadele etmek zorunda kalan halkı daha da büyük sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını kaydeden Abdulmunim, 'Bu hafta içerisinde bazı ürünlerin fiyatlarında yüzde 20'den fazla artış oldu. Pirinç bir hafta önce 400 riyal iken şimdi 430 riyale çıktı. Halk gerçekten zor durumda.' ifadelerini kullandı.

İki yılı aşkın süredir çatışmalara sahne olan Yemen'de, ekonominin trajik durumda olduğu, sağlık sektörünün neredeyse çöktüğü, ilaç sıkıntısının had safhaya ulaştığı, salgın hastalıkların görüldüğü, çocuk ölümlerinin son bir yılda ikiye katlandığı kaydediliyor.
Kaynak: AA