Türkiye'nin İlk Yerli Baz İstasyonu ULAK

ULAK'ın Evrensel Hizmet Kullanımı senaryosu, İstanbul Kurtköy'deki Netaş ArGe Yeni Nesil Haberleşme Sistemleri Laboratuvarında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve operatör yetkilileri tarafından deneyimlendi.

Türkiye'nin ilk milli baz istasyonu ULAK'ın Evrensel Hizmet Kullanımı senaryosunun, İstanbul Kurtköy'deki Netaş Ar-Ge Yeni Nesil Haberleşme Sistemleri Laboratuvarında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve operatör yetkilileri tarafından deneyimlendiği bildirildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM) yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının desteği, SSM koordinasyonu, ASELSAN ana yükleniciliği, Netaş ve Argela'nın katkılarıyla Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ULAK Baz İstasyonu, Türkiye'nin en ücra köşesine bile 4,5G hizmeti sağlayacak.

Evrensel hizmet kapsamında kullanılabilirliğine dair, Radyo Erişim Şebekesi Paylaşımı özelliği, Netaş'ın Kurtköy'de bulunan Yeni Nesil Haberleşme Sistemleri Laboratuvarında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Mobil Operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ULAK Konsorsiyum üyelerinin katılımıyla 15 Mart tarihinde gösterildi. Evrensel Hizmet kullanımında olmazsa olmaz olan, Radyo Erişim Şebekesi Paylaşımı özelliği, bu demo sırasında tek bir kart üzerinden aynı anda üç operatöre birden hizmet sağlayacak şekilde başarıyla çalıştırıldı.

Böylece ULAK Baz İstasyonunun Evrensel Hizmet Şebekesinde kullanılabilmesine dair en önemli adım tamamlanmış olduğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile operatör yetkililerince görülmüş ve deneyimlenmiş oldu.

- ULAK

Tamamen Türkiye'de, SSM sahipliğinde ve Türk mühendisler tarafından, uzak radyo birimi Aselsan, temel bant ünitesi Netaş, yönetim yazılımları Argela bünyesine geliştirilen ULAK Projesiyle Türkiye, dünyada bu teknolojiye sahip birkaç ülke arasına girdi.

Türkiye'nin 4,5G teknolojisiyle geliştirilen LTE-Advanced standartlarına sahip ilk yerli baz istasyonu ULAK, ülkenin 5G çalışmalarına başlaması konusunda da ciddi bir altyapı ve birikim sağladı.

Kaynak: AA