Tokat'ta Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Tokat Belediyesi tarafından Yazıcıoğlu Kooperatif Evleri bölgesini kapsayan ve bin 300 eski binanın yıkılarak yerine 4 yıl içinde 1 milyon 500 bin metrekare alanda 4 bin 500 konutun yapılacağı ilk toplu dönüşüm projesi hızla devam ediyor.

Tokat'ta Kentsel Dönüşüm Çalışmaları
Tokat Valisi olarak 1986 yılında görev yapan merhum Recep Yazıcıoğlu tarafından kurulan kooperatifte yapılan toplu dönüşüm projesi çalışmaları tamamlandığında bölgenin yeni bir cazibe merkezi olması bekleniyor. SİMAY Yapı Denetim Şirketi İnşaat Mühendisi Murat Çakır, Tokat’ta kentsel dönüşüm anlamında son yıllarda hareketlilik yaşandığını söyledi.



Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Tokat’ta, Yazıcıoğlu Mahallesinde yoğun bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ettiğini ifade eden Çakır,"Son yıllarda işin özüne daha uygun kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Önceki yıllardan farklı olarak site olarak kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bu anlamda Yazıcıoğlu Mahallesinde bizim sorumluluk alanımızda bin 200 adet yeni daire yapım aşamasında. Yani 300 ile 400 daire yıkılarak yerine bin 200 daire yapılacak. Yazıcıoğlu Mahallesinin tamamına yakın bir alanda ise bu rakam yaklaşık 4 bin 500 konut olacak. Afgan evleri olarak tabir ettiğimiz bölgede yıkım işlemleri tamamlandı. Önümüzdeki ay ihalesi yapılıp ruhsat aşamasına gelinecek" dedi.



"Komşularını düşünmeyen insanlarımız var"

Kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Çakır, "Kentsel dönüşümde çoğunluğu sağladıktan sonra rant elde etmek isteyen insanlar oluyor. Bu da çalışmaların gecikmesine neden oluyor. Örnek verecek olursa 100 dairelik bir yerde 96’sı ile anlaşıyoruz geriye kalan 4 daire sahibi çok binanın değerinden çok fazla talepte bulunuyor. Afgan sitesinin gecikmesinin en büyük sebebi de bu. Kendisinden başka komşularını düşünmeyen insanlarımız var. Mart ayında bir yönetmelik değişikliği yapıldı bu bizleri biraz daha rahatlattı" diye konuştu.

Çakır, kentsel dönüşümde 18 ay boyunca devletin 675 lira kira yardımı verildiğini ifade ederek,"Kiracı ise taşınma yardımı veriliyor. Ayrıca 100 bin liraya kadar kredi alabiliyor. Ama bankalar ilk başta olduğu gibi çok fazla destek vermiyor. Şuan kredi çekme oranı düştü" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA