Lübnan'da 100 Bin Suriyeli Çocuk 'Okulsuz'

UNICEF verilerine göre Lübnan genelindeki yaklaşık yarım milyon Suriyeli sığınmacı çocuğun 300 bini okul çağında ve bunlardan 100 bini eğitim alamıyor Yaklaşık 6 yıl önce ailesiyle birlikte Lübnan'a sığınan 9 yaşındaki Suriyeli Yusuf:'Kamptayım çünkü ülkemdeki savaş korkunç. İnsanlar ölüyor, evlerin üzerine bombalar yağmaya devam ediyor' Ablası, halası ve teyzesinin Suriye'nin Rakka kentinde bulunduğunu anlatan 10 yaşındaki Nur:'Savaş her şeyi yok ediyor. Televizyonda haberleri seyrettiğim zaman annem gelip kanalı değiştiriyor ve çizgi film açıyor. Bir şey söylemiyor ama annemin neden böyle davrandığını biliyorum. Annem ülkemin yok olduğunu izlememi istemiyor' Lübnan'daki UNICEF yetkilisi Cenabi:'Lübnan'da yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacı çocuk bulunuyor. Eğitim alamayan 100 bin çocuk var. Bu çocuklar korumasız ve çeşitli istismarlara açık'

FURKAN GÜLDEMİR - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Lübnan'a sığınmak zorunda kalan ve doğdukları topraklardan uzakta altı yılı geride bırakan yaklaşık yarım milyon Suriyeli çocuk, yaşamlarının her alınında olduğu gibi eğitimde de ciddi sıkıntılar yaşıyor. Lübnan'da okul çağındaki 300 bin Suriyeli küçük sığınmacıdan 100 bini herhangi bir eğitim alamazken yetkililer bu çocukların her türlü istismara açık olduğunu belirterek endişelerini ifade ediyor.

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların büyük kısmının yaşadığı, ülkenin doğusundaki Beka Vadisi'nde yer alan bir konteyner kamptaki Suriyeli küçükler, vakitlerini bir kaydırak ve iki salıncaktan ibaret olan parkta veya kampın dar tozlu sokaklarında oyun oynayarak geçiriyor. Savaşın büyüttüğü çocuklar vatanlarına dönecekleri ve yeniden çocuk olacakları günün hayalini kuruyor.

Ülkelerindeki iç savaşın minik sırtlarına yüklediği ağır yükü yüklenmek zorunda kalan Suriyeli çocuklar AA muhabirine, gelecek hayallerini ve evlerine dönme isteklerini anlattı.

- 'Kamptayım çünkü ülkemdeki savaş korkunç'

Yaklaşık 6 yıl önce ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle birlikte Lübnan'a sığınan 9 yaşındaki Suriyeli Yusuf, kampta bulunuşunun nedenini şu sözlerle ifade etti:

'Kamptayım çünkü ülkemdeki savaş korkunç. İnsanlar ölüyor, evlerin üzerine bombalar yağmaya devam ediyor.'

Savaşın sona ermesinden ve doğduğu kent Kusayr'a dönmekten başka bir şey istemediğini belirten Yusuf, yaklaşık 6 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı oyun arkadaşlarının kentte hala onu beklediğini ve döndüğünde arkadaşlarıyla oynayacağını söyledi.

Suriyeli 11 yaşındaki Duha'nın hayali de Yusuf'tan farklı değil. Artık ülkesine dönmek istediğini dile getiren Duha, 'Öncelikle benim ülkem Suriye. İkinci olarak da Suriye'de elektrik ve su vardı. Ancak burada (konteyner kampta) ne su ne de elektrik var. Bulduğumuz su da hep kirli.' diye konuştu.

- 'Savaş her şeyi yok ediyor'

Ablası, halası ve teyzesinin Suriye'nin Rakka kentinde bulunduğunu anlatan 10 yaşındaki Nur ise 'Akrabalarımı ve sevdiklerimi bombalardan koruması için her gün Allah'a dua ediyorum.' dedi. Çok sevdiği kasabasına, arkadaşlarına ve oyuncaklarına kavuşmak istediğini ifade eden Nur şunları söyledi:

'Savaş her şeyi yok ediyor. Televizyonda haberleri seyrettiğim zaman annem gelip kanalı değiştiriyor ve çizgi film açıyor. Bir şey söylemiyor ama annemin neden böyle davrandığını biliyorum. Annem ülkemin yok olduğunu izlememi istemiyor.'

- 'Bu çocuklar korumasız ve çeşitli istismarlara açık'

Öte yandan Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkilisi Selam el-Cenabi de sayıları yarım milyonu bulan Suriyeli sığınmacı çocukların üçte birinin okula gidemediğini kaydetti.

Cenabi, 'Lübnan'da yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacı çocuk bulunuyor. Bunların yaklaşık 300 bini okul çağında. Çoğu ülkenin kuzey bölgelerinde ve Bekaa Vadisi'nde yaşıyor.' dedi.

Okul çağındaki çocukların 200 bininin Lübnan Milli Eğtim Bakanlığıyla işbirliği halinde eğitimlerine devam ettiğini aktaran Cenabi, 'Ancak hala eğitim alamayan 100 bin çocuk var. Bu çocuklar korumasız ve çeşitli istismarlara açık. Dolayısıyla bu çocuklar bizim için endişe kaynağı.' ifadelerini kullandı.

Mülteci çocuklar için Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF bünyesinde çeşitli eğitim, sağlık ve rehabilitasyon programları olduğunu kaydeden Cenabi, Suriyeli çocuklar için de çalışmalarının devam ettiğini ancak sayının fazla olmasından dolayı herkese ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ifade etti.

Nüfusuna oranla en fazla mülteciyi barındıran Lübnan'da BM rakamlarına göre 1,1 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1,5 milyon olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: AA