Filistin Devlet Başkanı Abbas, Brüksel'de

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: 'Müzakere edilmiş iki devletli çözüme olan bağlılığımız sürüyor. İki devletli çözümü, sorunu sona erdirecek tek yaşayabilir yol olarak görüyoruz' Filistin Devlet Başkanı Abbas: 'Amerikan ve uluslararası çabaların başarıya ulaşması için çok sayıda görüşme ve irtibat var. Başkan (Donald) Trump'a barış için hazır olduğumuzu söyledim' 'Güvenlik ve barış ancak, adalet, eşit ve iyi komşuluk ilişkileriyle sağlanır. Bunlar için hazırız, umarım İsrail Hükümeti ve İsrail halkı bu fırsatı boşa harcamaz'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İsrail ve Filistin arasında barışın tesis edilmesinin, AB için büyük öneme sahip olduğunu kaydederek, 'Müzakere edilmiş iki devletli çözüme olan bağlılığımız sürüyor. İki devletli çözümü, sorunu sona erdirecek tek yaşayabilir yol olarak görüyoruz.' dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ile görüştü.

- 'İki devletli çözüm tek yöntem'

Abbas ve Mogherini görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB'nin Orta Doğu politikasının değişmediğini söyleyen Mogherini, '1967 öncesine ilişkin değişiklikleri ancak tarafların anlaşması durumunda tanıyacağız. Kudüs'ü iki devletin de başkenti olarak görmeye devam ediyoruz ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerin hem siyasi hem de ekonomik varlığını destekliyoruz.' dedi.

Çözüme ilişkin de konuşan Mogherini, 'İsrail ve Filistin arasında barışın tesis edilmesi, AB için büyük öneme sahip ve siyasi ajandamızda öyle olmayı da sürdürecek. Müzakere edilmiş iki devletli çözüme olan bağlılığımız sürüyor. İki devletli çözümü, sorunu sona erdirecek tek yaşayabilir yol olarak görüyoruz.' diye konuştu.

- 'Umarım İsrail Hükümeti bu bu fırsatı boşa harcamaz'

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise görüşmede yeni ABD yönetiminin girişimleri ışığında bir çözüme ulaşabilmek için ortaya konulan son gelişmeleri ele aldıklarını kaydederek, 'Amerikan ve uluslararası çabaların başarıya ulaşması için çok sayıda görüşme ve irtibat var. Başkan (Donald) Trump'a barış için hazır olduğumuz söyledim.' dedi.

Uluslarası kanunlar ve BM kararları çerçevesinde İsrail işgalini sona erdirecek ve Kudüs'ü 3 semavi dinin mensuplarına açık bir şehir haline getirecek kalıcı bir barışa bağlı olduklarını ifade eden Abbas, 'Ancak yerleşim yerleri faaliyetleri ve Filistin topraklarının istimlak edilmesi, apartheid sisteme sahip tek devletli bir duruma yol açar. Baskı ve işgal, güvenlik ve barış getirmez. Güvenlik ve barış ancak, adalet, eşit ve iyi komşuluk ilişkileriyle sağlanır. Bunlar için hazırız, umarım İsrail Hükümeti ve İsrail halkı bu fırsatı boşa harcamaz.' diye konuştu.

Abbas, ay başında yaptığı görüşmede ABD Başkanı Trump'ın kendisini Beyaz Saray'a davet ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA