Filipinler'de Ebu Seyyaf'ın Elindeki 3 Balıkçı Kurtarıldı

Filipinler'de Ebu Seyyaf örgütünün rehin tuttuğu 3 Malezyalının kurtarıldığı bildirildi.

Batı Mindanao Komutanlığından Tümgeneral Carlito Galvez, örgütün temmuz ayında, Malezya'nın Sabah eyaleti ile Filipinler'in Jolo Adası arasındaki sularda kaçırdığı beş Malezyalı balıkçıdan ikisinin geçen hafta kurtarılmasının ardından kalan rehinelerin de özgürlüğüne kavuşturulduğunu açıkladı.

Galvez, aralıksız süren arama çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini ve Muhammed Jumadil Rahim, Muhammed Ridzuan Bin İsmail ve Fandy Bin Bakran adlı balıkçıların kurtarıldığını ifade etti.

Sulu Birleşik Görev Gücü Komutanı Albay Cirilito Sobejana da yaptığı açıklamada, daha önce kurtarılan balıkçılardan edindikleri bilgilere göre askerleri belirli bölgeye sevk ettiklerini ve baskı altında kalan örgüt üyelerinin rehineleri bırakarak kaçtığını duyurdu.

Sobejana, balıkçıların tedavi ettirilmek ve ifadelerine başvurulmak üzere Jolo'daki askeri hastaneye getirildiğini dile getirdi.

Bu arada Malezya basınında yer alan haberlerde, Başbakan Necip Rezak'ın parlamentoda yaptığı konuşmada, kurtarma operasyonuyla ilgili Filipinler hükümetini kutladığı belirtildi.

Tümgeneral Galvez, perşembe günü Tayudin Anjut ve Abdurahim Bin Sumas adlı Malezyalı balıkçıların örgütün elinden kurtarıldığını açıklamıştı. Yetkililer, devriye gezen güvenlik güçlerinin yaklaşmasıyla iki rehinenin, Ebu Seyyaf tarafından herhangi bir çatışma çıkmadan bırakıldığını bildirmişti.

Ebu Seyyaf, geçen yıl aralık ayında, 5 Malezyalı balıkçının serbest bırakılması için 2 milyon dolar fidye talep etmişti. Ebu Seyyaf, 70 yaşındaki Alman Juergen Gustav Kantner'i, serbest kalması için talep ettiği 600 bin dolar fidyenin ödenmemesi üzerine geçen ay öldürmüştü.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf terör örgütü, şiddet ve rehin alma eylemleriyle tanınıyor. Örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmak amacıyla Filipinler'in güneyinde şiddete başvuruyor. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen yıl ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirmesi' emrini vermişti.

Kaynak: AA