Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında Açıklaması (3)

'Artık sadece cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanı da kendisi için bir, iki, üç neyse yeterli sayıda başkan yardımcısını atayacak, altına bakanlarını atayacak ve böylece hizmette şöyle bir konsensüs meydana gelecek' 'Cumhurbaşkanı ne yapar? Cumhurbaşkanı diyelim ki işte bakanları atar, müsteşarları atar, genel müdürleri atar, üst düzey yöneticileri bu noktada bunların atamasını yapar. Alt düzeye cumhurbaşkanı girmez bile. Onama verir mi o ayrı mesele, müdahale eder mi ayrı mesele ama kalkıp da değiştiremez. Onun değiştireceği yerler, dediğim gibi her zaman yasalar da yazar'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sadece cumhurbaşkanı olacağını belirterek, 'Cumhurbaşkanı da kendisi için bir, iki, üç neyse yeterli sayıda başkan yardımcısını atayacak, altına bakanlarını atayacak ve böylece hizmette şöyle bir konsensüs meydana gelecek.' dedi.

Erdoğan, Show TV-Habertürk TV-Bloomberg HT ortak canlı yayınında Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'bir kişinin isterse devletin yapısını değiştirebileceği' eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, bu konularda bazı açıklamalar yapıldığını söyledi.

Ortada mevcut bir anayasa olduğunu, yürürlükteki kanunlar bulunduğunu ifade eden Erdoğan, 'Bu anayasayı, kanunları tek başına o tek dediği adam değiştirme yetkisine sahip mi? Değil. Tek başına bunları değiştirme yetkisine sahip olmayan kişi, nasıl oluyor da ülkenin teşkilat şemasını değiştiriyor.' diye konuştu.

Erdoğan, bu teşkilat yapısının anayasa ve yasalarla teminat altına alındığını dile getirerek, 'Cumhurbaşkanı ne yapar? Cumhurbaşkanı diyelim ki işte bakanları atar, müsteşarları atar, genel müdürleri atar, üst düzey yöneticileri bu noktada bunların atamasını yapar. Alt düzeye cumhurbaşkanı girmez bile. Onama verir mi o ayrı mesele, müdahale eder mi ayrı mesele ama kalkıp da değiştiremez. Onun değiştireceği yerler, dediğim gibi her zaman yasalarda yazar. Mesela şu anda anayasada 104. madde. 104. maddede cumhurbaşkanın görev alanı bellidir. Bu gelecek olanda da aynen yine buna benzer neler yapabilir, neler yapamaz, bunlar bellidir.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Gensoru belasından hükümetler kurtulacak'

Yeni sistemde lokantaların bile kapatılabileceğine yönelik iddianın anımsatılması üzerine Erdoğan, 'İşte saçmalık burada. Mesela diyor; 'lokantaları kapatmasından tut da ne bileyim birçok yerlerdeki ilgili, ilgisiz birçok şeyleri, görevden almaya varıncaya kadar...' Beş yıl... Güvenoyu... Millet sandığa gider ve sandıkta kararını verir. Nedir. Şu anda olduğu gibi belki Kılıçdaroğlu'nu rahatsız eden odur. İkide bir akşam yat, sabah kalk gensoru. Bunu veremeyeceksin. Bu yok. Çünkü bunların hepsi parlamentonun işlerliğini ortadan kaldıran mekanizmalardır.' ifadelerini kullandı.

'16 Nisan'da milletim benim 'evet' derse artık bu gensoru belasından hükümetler kurtulacak.' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Çünkü çalıştırmıyor. Güvenoyu, öyle ikide bir güvenoyu. Yok böyle bir şey. Sadece 5 yılda bir sandık gelir, millet 'devam' derse devam edersin. Millet, 'kal seni değiştiriyorum' derse, değiştirirsin.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamentoda 484 gensorunun verildiğini, bunların 4 tanesinin kabul gördüğünü, diğerlerinin reddedildiğini söyledi.

'Reddedildiğini veya edileceğini bile bile bu gensoruları vermenin anlamı nedir. Bunun vatanseverlikle bir alakası var mıdır? Bunun parlamentoyu çalıştırmakla bir alakası var mıdır? Yoktur.' diyen Erdoğan, başkanlık sistemiyle alakalı komisyonlarda olanları gördüklerini hatırlattı.

Erdoğan, 'Pet şişeler, şunlar, bunlar nasıl birbirlerine fırlatılıyor, bunları gördük ve genel kurulda ayak ısırmaya varıncaya kadar. Bayan milletvekilinin burnunu kırmaya varıncaya kadar, bunları gördük değil mi? İşte bu sistemde bunlar olmaz. Biz şimdi bunu ortadan kaldırarak, parlamento çok daha sağlıklı, çok daha yoğun bir şekilde çalışacağı gibi bir de kucaklama anlayışı hakim olacak.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2019'a kadar görevinin başında olacağını belirterek, 16 Nisan'dan sonra bir değişiklik olmayacağını, hükümetin de görevinin başında olacağını aktardı.

Kasım 2019'dan sonra cumhurbaşkanının tek adam olacağı yönündeki eleştirilere değinen Erdoğan, 'Böyle bir yasal düzenleme var mı? Yasalarımız da böyle bir şey var mı?' ifadelerini kullandı.

- 'Bir denetim gücü var'

'Şu anda yasalar neyse yine bu yasalar çerçevesinde adımını atacaktır' diyen Erdoğan, şu anda ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlık reformuyla ilgili 'Ben bunu kaldıracağım' dediğini dile getirdi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

'Ne oldu, kaldırabildi mi? Kendi partisi aleyhte aldığı kararlarla şu anda Trump'ın bu adımı engellendi. Belki de Obama veya onun partisi iş başında kalsaydı, Obama'nın attığı bu adım devam edecekti. Bakın şimdi Trump'ın atmak istediği adım engellendi. Bir denetim gücü var. Velev ki kendi partiniz dahi olsa, eğer parlamentonun işine bu gelmiyorsa daha burada sizi engelleyebilirler. Kaldı ki bu kurumlar, bunların hepsi de anayasa teminatı altındadır. Bunlar bağımsız kurullardır. Bunlarla ilgili, 'benim keyfim elverdi, bunu böyle yapacağım' böyle bir şey diyemezsiniz. Yok böyle bir şey ama dedim ya 5 keçiyi güdemeyecek adamlarla bu iş yürümez. Bir şey söyleyeceğim şimdi size. Bu beyefendi Türkiye'de, SSK'ya bağlı olan hastaneleri yönetti mi? SSK Genel Müdürlüğü yaptı. Onun genel müdürü olduğu dönemdeki hastanelerin halini, sizler de herhalde bazı televizyon kanallarında izlemişsinizdir. Bilmiyorum sizin arşivinizde de var mı? Yok mu? Milletim izlesin, beraberce izleyelim. Bir SSK'yı yönetirken, '10 sen öncesine göre şu anda biz daha geriyiz' diyor. Savaş Ay, rahmetli diyor ki; 'Ama siz genel müdürsünüz. Sizin bunu çözme sorumluluğunuz yok mu?' Sizin geri değil, bu işi daha ileri götürmeniz lazım. Nüfus artıyorsa ona göre hastaneleri artırmanız lazım. Niye yapmadınız? Sağlam giren hasta çıkar.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde Savaş Ay'ın yaptığı programdaki görüntülerini izlemesinin ardından, bürokratın, bütün yatırımla ilgili planı, her şeyi hazırlayarak, bağlı olduğu siyasiye sunması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, 'Sen ne yaptın? Sen böyle bir şey yapmadın ki. Kaldı ki kendi imkanları dahilinde bir bürokrat, başarılı bir bürokrat o hastanelerin en azından hijyenini kontrolü altına alır. Sende böyle bir şey de yok. Çünkü o hastaneleri gidip de dolaşmamış ki. Beyefendi belki de Ankara'dan hiç ayrılmamıştır. İşte kan revan içinde olan şeyleri. Geçenlerde A Haber'de izledim. O bütün serum şişelerinin nasıl atıldığını, bütün o ördeklerin falan nasıl oralarda kan, pislik içinde olduğunu gördük. Öyle bir hastane düşünülebilir mi? Hastanelerimize bir de şimdi bakın. Şimdi nüfusumuz 80 milyon oldu ama biz 14 - 15 sene içinde yaptığımız sağlık reformuyla sadece şehirler değil, ilçelerde hastaneler kurduk.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerini kurmaya başladıklarını, bunun yanında 'doktor yetiştirmemiz lazım' diyerek salt sağlık üniversiteleri kurduklarını dile getirdi. 'Sadece doktor yetiştirelim, diş hekimi yetiştirelim, eczacı yetiştirelim.' diyen Erdoğan, tüm bunlara yönelik adımlar attıklarını vurguladı.

Erdoğan, 'Bunları, Beyefendi o zaman hiç gördü mü? Böyle bir raporu var mı? Yok. Böyle bir raporu olsa dahi senin elinde bir görev var arkadaş. Gideceksin, o hastaneni sen inceleyeceksin ve o hastane ile ilgili eksikleri, yerinde icabında gidereceksin. Sana verilmiş bütçe var. O bütçeyi kullanacaksın ama bu para yönetmekten, vesaireden anlayan birisi değil ki anlamaz bu işlerden, anlasaydı bunu hastanelerimizde görürdük. Böyle bir şey olmadık.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'At binenin, kılıç kuşananındır'

İşin başına geldiklerinden bu yana 14 - 15 yılda, bu hastaneleri yaptıklarını ifade eden Erdoğan, sadece bunu kendi bütçeleriyle yapmadıklarını anlattı.

Özellikle şehir hastanelerini kamu - halk ortaklığıyla yaptıklarını dile getiren Erdoğan, bunun özellikle bütçenin çeşitlendirilmesi olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Biz çeşitlendirmek suretiyle şu anda kalkıyoruz mesela hastaneyi x şahsa ihaleyle veriyoruz. Ondan sonra 15 sene, 20 sene, 25 sene neyse oranın bütün işletme olayı, onun vasıtasıyla olacak. Biz ne vereceğiz? Biz doktorunu vereceğiz, hemşiresini vereceğiz vesaireyle ama o bütün bakımı, her şeyi onlara ait. Gidin İçel Hastanesini görün, Yozgat'ı görün, Isparta'yı görün. Şimdi önümüzde yıl sonuna kadar yine açılacak en azından 5-10 tane şehir hastanesi var. Bütün bu özel sektöre ait olan hastanelerle şu anda Sosyal Güvenlik Kurumunun anlaşmaları var. Bunlarla da bunu artırdık. Mesela SSK hastanesi bize önceleri 'hayır biz devlete bu işi vermeyiz' dediler. Dedik, 'alacağız.' İşçi sendikaları 'vermeyiz.' 'Alacağız.' Böyle çift başlılık, çok başlılık olmaz. Çünkü her bakanlığın bakıyorduk, PTT hastanesi var, Deniz İşletmelerinin hastanesi var. 'Olmaz böyle şey' dedik. Bu iş tek merkezden yürüyecek. Yasal düzenlemesini vesairesini yaptık ve bu işi tek merkeze aldık. At binenin, kılıç kuşananındır.'

Buralara öyle geldiklerini ve burada çok başlılığı ortadan kaldırmanın önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, başbakan ayrı, cumhurbaşkanı ayrı bir havada olursa ki; bunların yaşandığını kaydetti.

Bunların birbirleriyle kavgalarını bildiklerini anlatan Erdoğan, 'İşte biz bunların olmaması için ki kendisi geçenlerde 'başbakan ayrı partiden, cumhurbaşkanı ayrı partiden olur, bunlar birbirleriyle kavgalar ederse, o ülkede yönetim nasıl olacak, bunu millete anlat' diyorlardı. Zaten bu kavga olmasın diye bunu yapıyoruz. Attığımız adım bunun için. Bunu konuşmalarda dinletiyorum.' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun radyodaki konuşmasının dinletilmesinin ardından Erdoğan, 'Mesele bu. İşte biz zaten bu ayrım olmasın, tek seslilik olsun diyerek, şimdi bunu birleştirmenin adımını atıyoruz. Bundan sonra bak bunu bile öğrenememiş, dersini çalışmamış. Artık başbakan yok ki. Artık sadece cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanı da kendisi için bir, iki, üç neyse yeterli sayıda başkan yardımcısını atayacak, altına bakanlarını atayacak ve böylece hizmette şöyle bir konsensüs meydana gelecek. Bu adımı atmanın aynı zamanda projesidir, bu proje.' şeklinde konuştu.

(Sürecek)
Kaynak: AA