AŞT Şırnak'a Tiyatro Dolu Günler Yaşattı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (AŞT) “Bir Çocuk Gülerse Dünya Güler” sloganıyla Şırnak’taki çocuklarla ikinci kez buluştu.

AŞT Şırnak'a Tiyatro Dolu Günler Yaşattı
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başkanı Menderes Türel’in İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyum danışmanı olduğu Şırnak’a alt ve üst yapı hizmetleri ile destek verirken, kültür ve sanat hayatını da renklendiriyor. Şırnaklılar, yaşadıkları sıkıntılı günlerin ardından Antalya Şehir Tiyatrosu’nun oyunları ile moral buluyor. Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür öncülüğünde 28 kişilik geniş bir ekiple Şırnak’a gitti. 19- 22 Mart tarihleri arasında gerçekleşen turne kentte büyük bir heyecana yol açtı. Şubat ayında ilki gerçekleşen ve ‘Okyanusta bir su damlası’ oyunu ile Şırnaklılarla buluşan turnenin ikincisi de büyük ilgi gördü.

Şırnak’ta kahkaha yükseldi

Kentte yaşanan olaylarının izlerini silmek, vatandaşlara ve çocuklara moral desteği vermek amacıyla yeniden Şırnaklılarla buluşan AŞT, ilk gün “Oyun içinde oyun” adlı komedi oyununu sergiledi. Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Konferans Salonu’nda sahnelenen oyunu, Şırnak Vali Yardımcısı Ali Arıkan, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, TÜGVA Şırnak İl Temsilcisi Fırat Som ve 2 bin 600 vatandaş izledi. İzleyicilere keyif dolu anlar yaşatan oyun sonunda AŞT oyuncularını ayakta alkışladı.

Antalya bizi yalnız bırakmadı

AŞT ikinci gün önce Şırnak Üniversitesi öğrencileri için “Oyun içinde oyun” adlı oyununu tekrar sahneledi. Üniversiteleri öğrencileri oyunu büyük bir ilgiyle izledi. Oyun bitiminde öğrenciler Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür ve oyuncular ile fotoğraf çektirip sohbet etti. Oyunu izleyen Üniversite öğrencisi Emrullah Çetin, “Tiyatro oyunu çok eğlenceli ve komikti. Bu tür etkinliklerin daha sık yapılmasını istiyoruz. Şırnak’ın bu tür etkinliklere çok ihtiyacı var; özellikle öğrencilerin ve halkın. Şırnak’ta da tiyatro kulübü kurumalı ve eğitim verilmeli. Bizlere bu olanağı sağlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e teşekkür ederiz” diye konuştu.



Çocuklara kukla tiyatrosu

AŞT, Şırnaklı çocuklar için de “Elbise Var İnsan Yok İnsan Var Elbise Yok” isimli tiyatro oyununu sahneye koydu. Şırnak ve ilçelerinden gelen yaklaşık bin 600 Şırnaklı çocuk büyük bir heyecanla oyunu takip etti. AŞT yoğun istek ve ilgi üzerine aynı oyunu ertesi gün çocuklar için tekrar sahneledi. 4. sınıf öğrencisi Şeyda Demir, ilk kez tiyatroya geldiğini ve oyunu çok beğendiğini söyledi.

Öğrencilerden Ahmet Doğan da Şırnak’ta sık sık tiyatro gösterimin gerçekleştirilmesini isteyerek, “Arkadaşlarımla çok güldüm çok komikti” ifadesini kullandı.

Şırnak’ta Türk Dili Edebiyatı öğretmenliği yapan ve öğrencileri ile birlikte oyunu izlemeye gelen Fatma Ceylan, tiyatronun kente gelmesinden çok mutlu olduklarını belirterek, “Şırnak bu tür güzelliklere uzak kalmıştı, geçen seneden beri yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle halkımız böyle etkinliklere özlem içerisindeydi. Geldiğiniz teşekkür ederiz” şeklinde duygularını dile getirdi.

Şırnak’ta görev yapan öğretmen Emre Tanır Antalya Şehir Tiyatrosu’nun kentte olmasını muhteşem olarak ifade edip, “Bu akşam Şırnak’ta olduğumuzu unuttuk. Tiyatronun buraya gelmesi bizler için, öğrenciler için, halk için çok önemli. Bu tarz şeylerin olması Şırnak için umut verici. Keşke her ay tiyatro ekibini burada görebilsek” dileğinde bulundu.

Öğrencilere kırtasiye desteği

Tiyatro oyunu sonrasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Dt. Filiz Hamzaoğlu tarafından çocuklara ağız ve diş sağlığının önemi, doğru diş fırçalama tekniği, diş sağlığında doğru beslenme konularında bilgi verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilkokul ortaokul öğrencilerine hediye edilmek üzere 800 adet kitap ve kırtasiye malzemesi, 800 adet broşürlü fırça macun teslim edildi. Hediyeler etkinlik süresince öğrencilere dağıtıldı.

Sarılıp ağlayanlar oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, Şırnak’ta çocukların tekrar gülmeye başladığını söyleyerek, “Şırnak’ta bu kadar kültür sanata aç çocukların ve insanların olduğunu tahmin edemiyorduk. Üç hafta önce ilk buraya turneye geldiğimiz de edindiğimiz duygu şu oldu; tiyatro olarak yaptığımız işin burada daha bir anlam kazandığını gördük. Hayatı boyunca tiyatro görmemiş izlememiş çocuklar ve insanlar var. Bizlere öyle sarıldılar ki duygu dolu anlar yaşadık. Boynumuza sarılıp ağlayan öğretmen de vardı “İyi ki geldiniz” diyen, “Bizi unuttuğunuzu sanmıştık ama unutmamışsınız” diyen 9 yaşında bir kız öğrenci de. Bu karşılaştığımız duygusal güzel tepkiler biz de bir özlem doğurdu ve oyuncu arkadaşlarım bir daha gelelim demeye başladılar. Çok hızlı ilerledik ve hemen ikinci kez buraya geldik” diye konuştu.



Doğu’ya sanat seferberliği başlatmalıyız

İki oyunla Şırnak’a geldiklerini hem yetişkinler hem de çocuklar için oyun sahnelediklerini belirten Özgür, “Toplam 4 oyun oynadık ve salonu hınca hınç doldurdular. Salondan ayrılırken hepsinin yüzünde gülücükler vardı. Bir şekilde burayı unutmadığımızı göstermek zorundayız. Buradaki insanları ihtiyacı olduğu tek şey unutulmadıklarını bilmek, bunu onlara göstermek. Buradaki insanların rehabilitasyonu için olmazsa olmazı kültür sanat. Buraya tiyatro, resim, sinema, müzik gelmeli. Dünyanın en lüks mekanlarını buraya getirerek bunu yapamazsınız. İnsanoğlunun rehabilite olması için önce duygusunun rehabilite olması gerekiyor. Bunu da yapacak en doğru hamle sanattır. Bunu biz ilk geldiğimiz de bunu fark ettik, Belediye Başkanımız fark etti, Şırnak Valimiz fark etti. Nisan ayın da bir kez daha geleceğiz. Ama bu sadece bizim Şırnak’a gelecek olmamızla çözülecek bir durum değil. Ülkedeki tüm tiyatroların, sanat kurumların, devlet tiyatrolarının ve diğer şehir tiyatroları bir şekilde Doğunun elinden tutmalı. Biz Şırnak’ın elinden tuttuk bir başkası Cizre’nın Silopi’nin elinden tutsun. Biz tek başımıza yetemeyiz. Böyle bir seferberlik başlatabiliriz. Ve böylece buradaki gençleri çocukları yeniden dönüştürebilir. Sanatın tiyatronun bu gücüne inanmak lazım” dedi.

Kaynak: İHA