ABD, İngiltere Ve Fransa Nükleer Silahsızlanma Görüşmelerine Katılmayacak

BM'deki nükleer silahların yasaklanması görüşmelerine, ABD, İngiltere ve Fransa'nın da aralarında olduğu 40'a yakın ülke katılmayacak.

Nükleer silahların yasaklanması görüşmeleri Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda başladı ancak, ABD, İngiltere ve Fransa'nın da aralarında olduğu 40'a yakın ülke görüşmelere katılmayacak.

Genel Kuruldaki nükleer silahsızlanma görüşmeleri öncesi ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD'nin nükleer silahlarını yüzde 85 azalttığını ve nükleer silahların olmadığı bir dünya görmek istediğini ama gerçekçi de olunması gerektiğini söyleyen Haley, 'Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan vazgeçeceğine inanan var mı?' diye sordu.

Haley, 'Nükleer silahların yasaklanmasını tabii ki isteriz ama dürüst olmak gerekirse, kötü aktörler nükleer silahlanmaya devam ederken, barış ve güvenliği sağlamaya çalışan ülkeler olarak nükleer silahlardan vazgeçeceğimizi söyleyemeyiz.' diye konuştu.

Nikki Haley, ABD, İngiltere ve Fransa'nın da aralalarında olduğu 40'a yakın ülkenin BM Genel Kurulundaki görüşmelere katılmayacağını söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da bu görüşmelerle küresel nükleer silahsızlanma konusunda 'etkili bir ilerleme sağlanamayacağı' için BM Genel Kurulundaki toplantıya katılmayacaklarını ifade etti.

- Türkiye de katılmayacak

Nükleer silahların ortadan kaldırılması hedefini paylaşan Türkiye de Genel Kuruldaki görüşmelere, 'doğru yöntem' olmaması nedeniyle katılmayacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda nükleer silahları yasaklamaya yönelik yasal olarak bağlayıcı olan bir anlaşmayı müzakere etmeye yönelik karar, geçen aralık ayında nükleer güç sahibi ülkelerin karşı çıkmasına karşın 113 oyla kabul edilmişti.

Kaynak: AA