48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması

Erzurum Valisi Azizoğlu: 'Köklerini geçmişten alan yeni bir medeniyet tasavvuru inşa edebilirsek, çağın ihtiyaç ve problemlerini çözebilecek yeni bir medeniyet anlayışını hakim kılabilirsek bu dünyada huzurun, barışın ve kardeşliğin temin edildiğini göreceğiz'.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında ortaöğretim öğrencilerinin hazırladığı ve 2 bin 372 proje arasından ön elemeyi geçerek bölge finaline katılmaya hak kazanan 100 projenin sergi açılışı Erzurum'da yapıldı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, Erzurum bölgesine bağlı 10 ilden 175 öğrencinin 12 alanda hazırladığı projeler sergilendi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, yaptığı konuşmada, en çok projeyi Erzurum bölgesinin sunduğunu söyledi.

Proje yapabilmenin cesaret istediğini ifade eden Vali Azizoğlu, 'Bu cesareti sergileyen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu projelerinde daha da artacağını düşünüyorum. Buradan da güzel projeler çıkacağına ve güzelliklere öncülük edeceğine yürekten inanıyorum.' dedi.

Bu coğrafyada huzur, barış ve kardeşlik ikliminin 500 yıldır hakim olduğunu belirten Azizoğlu, şöyle konuştu:

'Çünkü ortaya koyduğumuz medeniyetimiz insanlığın özlem duyduğu bir medeniyetti. Bundan dolayı milliyeti, inancı ve kültürü ne olursa olsun insanlık medeniyette kendine bir yer buldu ve bu sebeple de bizim atalarımızın oluşturduğu medeniyet, 500 yıldır huzur, barış ve kardeşliği getirdi. 20. yüzyılın başlarında yeniden parsellenen dünya 21. yüzyılın ilk çeyreğine yaklaşılan bu günlerde huzuru ve barışı hala bulamadı, temin edemedi. Köklerini geçmişten alan yeni bir medeniyet tasavvuru inşa edebilirsek, çağın ihtiyaç ve problemlerini çözebilecek yeni bir medeniyet anlayışını hakim kılabilirsek bu dünyada huzurun, barışın ve kardeşliğin temin edildiğini göreceğiz. Bu medeniyet tasavvurunu inşa edebilecek olanlar, yerler ve mekanlar üniversitelerdir. Bunu üniversitelerde, ilim meclislerinde, kütüphanelerde sabahlayarak, çalışarak yeni bir medeniyet inşa etmek zorundayız. Bu yeni medeniyet dünyaya huzur getirecek. Emin olun ki dünyanın da özlemle, hasretle ve sabırsızlıkla beklediği de budur. Tek medeniyet anlayışı, atalarımızın ortaya koyduğu İslamın değerleriyle özenmiş, bezenmiş bizim medeniyet anlayışımızdır. Bu medeniyet anlayışını yeniden inşa etmek zorundayız. Dünya bunu bizden bekliyor, bizim dünyaya karşı böyle bir sorumluluğumuz var.'

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Aydın ise, 2014 yılında 12 bölge arasında altıncı iken aradan geçen zamanda üst sıralara yükseldiklerini anlattı.

Aydın, 'Ümidimiz, bu yıl ve bu yıldan sonra daha nitelikli projelerle bölgemizi Ankara'da daha iyi temsil etmek. Onun için onu arzu ediyoruz sizlerden. Bu yılda başvuru yapan 2 bin 372 proje arasından ilk değerlendirme sonucunda 100 proje sergiye dahil edildi. Sergiler sonucu jürilerimize bir sunum yapılacak, sunum sonucu ilk üç belirlenecek. Finalist projeler, 8-12 Mayıs arasında Ankara'da düzenlenecek final projesinde bölgemizi temsil edecekler.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından program, 2015 yılında gerçekleştirilen araştırma proje yarışması bölge sergisinin özetiyle ilgili hazırlanan sunumun izlenmesiyle sürdü.

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız ve davetlilerin katıldığı programda, daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanarak bölge finaline katılmaya değer görülen projelerin sergi açılışı yapıldı.

Bu kapsamda, projeler arasından seçilerek üç ayrı grupta sunulacak 43 proje, 8-12 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak final projesinde bölgeyi temsil edecek.
Kaynak: AA