Başbakan Yardımcısı Türkeş Açıklaması

'Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye'deki yönetim ve yönetim sistemi açısından daha az hatalı, düzgün bir sistem olduğuna inanıyoruz' '18 aydır AK Parti'deyim ve Başbakan Yardımcısıyım. Milliyetçi Hareket Partisi benim 40 yıllık babamın partisi, nasıl benim ilgimi keseceksin, mümkün mü?. 'Yok artık sen gittin'. Ya 40 yıllık hukukum var. 'Ben anayasayla yazdım ilgin olamaz'. Böyle bir şey yok ya. Siyaseti insanlar için yapıyoruz. İnsanların daha iyi yönetilmesi için yapıyoruz. Gerçekçi olunması lazım. Gerçekçi olunmayan şeyler tutmaz

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye'deki yönetim ve yönetim sistemi açısından daha az hatalı ve düzgün bir sistem olduğuna inandıklarını söyledi.

Kırklareli'ndeki bir otelde, iş adamları ve STK temsilcileriyle bir araya gelen Türkeş, demokrasiye inanan toplumlarda sürekli bir yenilenme ve tazelenme olduğunu belirtti.

Türkiye'de 16 Nisan'da bir halk oylaması gerçekleştirileceğini anımsatan Türkeş, konuşmalarında referandum demek yerine halk oylaması kelimesi kullandığını aktardı.

Demokrasinin insanlık tarihine dayandığını, milletin feraseti, aklı ve vicdanıyla tercihlerini yaptığını ifade eden Türkeş,''Türkiye'de yenilen pehlivan güreşe doymaz' gibi güzel bir kelime var. Seçimi kaybedenler, seçimi kazananı haksız yere itham ederler. 'Halk cahil, anlamadı, halk kandırıldı, oyu alındı, satıldı' gibi kelimeleri siyasette hep duyuyoruz.'' diye konuştu.

AK Parti'nin seçimleri kazanmasıyla eleştirilere maruz kaldığını anlatan Türkeş, Türkiye'deki seçim süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Halkın kendine göre tercihlerini yaptığını,7 Haziran 2015'te milletin AK Parti'yi iktidardan almaya çalıştığını belirten Türkeş, halkın uzlaşın çağrısına CHP ile MHP'nin uymadığını dile getirdi. 1 Kasım'da milletin yeniden AK Parti'yi tek başına iktidara getirdiğini anımsatan Türkeş, şöyle devam etti:

''Bu halk oylamasını anlamak için tarihimizi bilmemiz gerekiyor. Türkiye'de temsili bir cumhurbaşkanlığı vardı, Meclis'in seçtiği. İktidara gelen partisine yakın bir cumhurbaşkanını seçiyordu. Bu nedenle 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' dedik. Cumhurbaşkanlığı sistemini yola koymaya çalışıyoruz. En idealini buldunuz mu derseniz, yok. Ancak iki parti çalıştı ve 18 maddeyi buldu. Daha fazla düzenleme gerekirse onlar da ileride düzeltilecektir. Bu inanınız ki mevcut ikili yapıdan çok daha hayırlı olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, Türkiye'deki yönetim ve yönetim sistemi açısından daha az hatalı, düzgün bir sistem olduğuna inanıyoruz.'

Halkın seçtiği herkesten hizmet talep ettiğini anlatan Türkeş, hizmet etmeyen bir kişiyi de halkın seçmeyeceğine işaret etti.

- ''Gerçekçi olunması lazım''

Herkesin bir siyasi görüşünün olduğunu vurgulayan Türkeş, Allah'ın bildiğini kuldan saklamamak gerektiğini söyledi.

MHP ile 40 yıllık bir hukukunun olduğuna dikkat çeken Türkeş, şu değerlendirmede bulundu:

''Herkesin bir partisi vardır. Partisi ile bağını inkar etmesinin de manası yoktur. Ama cumhurbaşkanlığı gibi üst ve kritik bir görevde olan bir insanın verdiği kararlarda ve uygulamalarda tarafsız olması beklenir ve tarafsız olmalıdır. Partiler üssü davranmalıdır. Bu bir ahlak ve etik meselesidir. Yoksa ben kanunu yazdım partisiyle ilgisini kestim. Kesemezsin kardeşim... 18 aydır AK Parti'deyim ve Başbakan Yardımcısıyım. Milliyetçi Hareket Partisi benim 40 yıllık babamın partisi, nasıl benim ilgimi keseceksin, mümkün mü?. 'Yok artık sen gittin', ya 40 yıllık hukukum var. 'Ben anayasayla yazdım ilgin olamaz', böyle bir şey yok ya. Siyaseti insanlar için yapıyoruz. İnsanların daha iyi yönetilmesi için yapıyoruz. Gerçekçi olunması lazım. Gerçekçi olunmayan şeyler tutmaz.'

Halka verilen yetkinin geri alınmayacağını dile getiren Türkeş, cumhurbaşkanını da halkın demokratik bir şekilde seçeceğini anlattı.

- ''Yeni Anayasa değişikliği çok eski bir tartışmadır''

Türkeş, anayasa değişikliğinin Türkiye'de çok eski bir tartışma olduğunu bildirdi.

Yeni anayasanın 16 Nisan'da bir noktaya geleceğine işaret eden Türkeş, şöyle devam etti:

''Televizyonlarda yeni anayasaya ilişkin akıl almaz şeyler söyleniyor ki, ben hayretler içinde takip ediyorum. Bunlardan bir tanesi 18 yaş milletvekili. Gençliğe seçilme, seçme hakkı veriyorsun, askerlik hükümlülüğü getiriyorsun, her sorumluluğu veriyorsun o yaşta bir tek karar verme mekanizmasında sana yer vermem diyorsun. Bu doğru bir davranış değil. Kaldı ki bizi eleştiren çoğu batı hayranı arkadaşların kulakları duysun diye söylüyorum; dünyada 51 ülkede seçilme yaşı 18'dir. Örnek Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere, Finlandiya. Yıllardır dünyada 51 ülkede seçme ve seçilme yaşı 18'dir. Bu 18 yaşında 600 milletvekili yapılacak anlamında değil. Erken emeklilik gibi bir şeyde söz konusu değil. Benim kardeşim de 4 sene milletvekilliği yaptı ama emekli olamadı. Bunu söyleyen muhalefetteki liderlere, şahıslara bir sorun bakalım, bu nasıl oluyor diye. Yalan söylemenin pratikte bir faydası yoktur.''

Bir siyasi partinin liderinin ''Ben Türk bayraklı arabaya binebilir miyim, binemem'' dediğini aktaran Türkeş, ''Dayı sen kendini layık görmüyorsan, o senin problemin, bizim problemimiz değil. Kendini layık gör, görmüyorsan da partininde buna layık olacak biri vardır, onu aday diye çıkartırsın. Sen kendini layık görmeyeceksin diye bu sistemi kapatmanın bir anlamı yok.'' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Türkeş, ülkenin 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Türkeş daha sonra Kırklareli Valiliğini ziyaret etti.
Kaynak: AA