Sağlık Gönüllüleri, 170 Tıbbi Koliyle Nijer'e Uçtu

Çeşitli branşlarda görev yapan doktor ve sağlıkçılardan oluşan Gönüllüler Grubu, 21. Nijer Sağlık Operasyonu kapsamında, çeşitli ameliyatlar yapmak ve yardımları götürmek üzere bu ülkeye hareket etti Gönüllüler Grubu Başkanı Ceylan: 'Bu seyahatimizde, bin katarakt ameliyatı planlıyoruz. 300350 civarında ameliyat yapmayı düşünüyoruz'

Türkiye'nin birçok ilinde görev yapan doktor ve sağlıkçılardan oluşan Gönüllüler Grubu, 21. Nijer Sağlık Operasyonu kapsamında çeşitli ameliyatlar yapmak ve toplanan yardımları götürmek üzere bu ülkeye gitti.

Sağlık Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Türk Hava Yolları'na (THY) ait tarifeli uçakla Atatürk Havalimanı'ndan Nijer'e hareket eden kafile, tamamı tıbbi malzemelerinden oluşan 170 koliyi yanlarında götürdü.

Gönüllüler Grubu Başkanı İbrahim Ceylan, hareketten önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'ten bu yana Afrika'nın çeşitli ülkelerinde sağlık çalışmaları yaptıklarını, esas çalışma alanlarının Nijer olduğunu söyledi. Ceylan, başkent Niamey dışındaki şehirlerde, ihtiyacı olanlara ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Uçaktan indikten sonra yaklaşık 18 saatlik kara yolculuğumuz var. Hiçbir derneğin, kuruluşun gitmediği bir coğrafyadayız.' dedi.

Götürülen kolilerin tıbbi malzemeden oluştuğunu dile getiren Ceylan, şehirlerde sadece pratisyen hekimlerin görev yaptığını ifade etti.

- Dul ve yetimlere kişi başına üç keçi

Ceylan, ekipte yer alan 48 kişiden 36'sının profesör, doktor ve hemşire olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bu seyahatimizde bin katarakt ameliyatı planlıyoruz. 300-350 civarında cerrahi, anestezi altında uygulanan ameliyat yapmayı düşünüyoruz. Üç diş hekimimiz var, bin 200'e yakın diş çekimi planlanıyor. Kulak-burun-boğaz doktorumuz da var. Çünkü yüz hastanın 80'inde maalesef kulak zarı olmadığı için kulak-burun-boğaz hasta sayımız çok fazla. Önceki tecrübelerimizden dolayı bunu takip ediyoruz. Aynı zamanda çocuk polikliniği ve kadın doğum da çok önemli. Genelikle kadınlarda doğum oranı ortalama 7,6 olduğu için çok fazla sayıda kadın hastamız oluyor. Aynı zamanda çocuğu ölen ya da çocuk hastalıklarında da şikayeti olan çok kişi var. Bugüne kadar gönüllülerin açtığı kuyu sayısı, 470. Bunun yanında bir de keçi projemiz var. Belki de dünyada ilk Türkiye'nin başlattığı bir proje. Konya Dosteli'nin başlattığı ve bizim devam ettirdiğimiz bir proje. Özellikle dul ve yetimleri buluyoruz. Önceden kayıtlarını yapıyoruz. Onlara kardeş aile formatında 3 keçi hediye ediyoruz. Bugüne kadar teslim ettiğimiz keçi sayısı 19 bini geçti.'

Sağlık Bakanlığı ve TİKA ile ortak projeler yaptıkları için daha çok ülkeye ve ihtiyacı olan insana ulaştıklarını anlatan Ceylan, yardım kolilerini ücretsiz taşıyan THY'ye de teşekkür etti.
Kaynak: AA