Milas'ta Cinsel İstismar Farkındalık Eğitimi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından Milas Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine, ‘Çocuk İstismarlarını Önleme ve Farkındalık Semineri’ düzenlendi. Seminerde öğrencilere çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal istismarı konularında bilgi verildi.

Milas'ta Cinsel İstismar Farkındalık Eğitimi
Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin konferans salonunda okulun 9. Sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen seminere, konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Yasemin Balcı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sergender Sezer katıldı.

Seminerde öğrencilere çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal istismarı konularında bilgi verildi.

Prof. Dr. Balcı, çocuğun ihmali ve istismarı konusunu ele aldı. Çocuğun ne yaşadığının ortaya çıkarılmasının uzun ve emek isteyen süreç olduğunu belirten Balcı, "Çocuğun vücudunda açıklanamayan yara ve bereler oluşması, bize fiziksel istismarın ipuçlarını veriyor. Çocuk üzerindeki etkisi ise bedensel gelişim bozuklukları ve okul başarısında düşme gözleniyor. Uzun ve kısa dönemli davranışsal sonuçları arasında uyuşturucu kullanımı, suç davranışlarına alkol ve diğer uyuşturucu bağımlılıklarına ve olumsuz davranışlara yüksek oranda eğilim gösterme yer alıyor. Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda, ileri derecede cinsel bilgi sahibi olması, depresyon, okulda beklenmedik zorlanmalar, akranlarla ilişkide zorluk ve onlarla ilişkiden çekinme, tanıdık kişilerden çekinme, mekan ya da kişilerden kaçınma gibi davranış bozuklukları gözlemliyoruz. Tüm bunlar çocukta, stres bozukluğu, uyku bozukluğu, korku tepkilerine dikkat eksikliğine neden olabiliyor. Üvey aile ile büyüme, ailede cinsel tacize uğramış olma, yalnızlık, çocukları cinsel obje olarak yönelme etkisi, tacizcide karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Sezer, aile ve akran iletişiminin önemine dikkat çekti. Yrd. Doç. Sezer, kadınlara karşı erkeklerin empati yapması gerektiğini ifade ederek “Kadınlar, erkeklerin istenmeyen davranışlarına karşı kendini net bir şekilde ifade edebilmelidir. Kadın eğer erkeğin davranışından rahatsız oluyorsa, onu uyarmalı ve istenmeyen bir durumda tavrını net bir şekilde ortaya koymalıdır. Bir erkek, özellikle gece saatlerinde bir kadının arkasından uzun süre farkında ya da farkında olmadan yürümemelidir. Bu durum kadında büyük korku yaşatır. Erkekler, bu durumda empati yapmalıdır. Aynı durumda, korumak zorunda oldukları eşi, sevgilisi, kardeşi veya bir yakını olabilir. Çevrenizde size karşı kötü davranışta olan birisi yada size taciz eden birisi varsa, durumu hemen güvenlik güçlerine haber edin. Yalnız değilsiniz.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Özer; seminerle birlikte okul öğrencilerinde, çocuk istismarlarını önlemeye yönelik farkındalık çalışmasına imza attıklarını dile getirerek hedeflerinin daha duyarlı bireyler yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Seminer, konuşmacı ve öğrencilerin karşılıklı yaptığı sohbetin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA