Fotoğrafçı Thomas Hoepker'in Sergisi Açıldı

Dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali'nin hafızalara kazınan yumruk fotoğrafını çeken Magnum fotoğrafçısı Thomas Hoepker'in, 'Ani Bir Zafer' adlı sergisi ziyarete açıldı.

Şişli'deki Leica Gallery İstanbul'da açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan 81 yaşındaki başarılı fotoğrafçı, Türkiye'deki ilk kişisel sergisini açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Bana büyük sürpriz oldu çünkü alışılmışın dışında bir şekilde eserlerimi sergiliyorlar. Çok mutluyum çünkü bazı fotoğrafların varlığını ben bile unutmuştum ya da kimi fotoğrafları ihmal etmişim. Yasemin Elçi (galerinin yöneticisi) çok ilginç biri. Ne yapmamı söylediyse, hemfikir oldum. Buradaki bazı fotoğraflar, bugüne kadar hiçbir zaman sergilenmedi. İlk kez burada sergileniyorlar. Ancak iyi de oldu.' dedi.

Hoepker'in, 1966'da çektiği Muhammed Ali fotoğrafları ile kendisine 'Leica Hall Of Fame' ödülü kazandıran 11 Eylül saldırılarında yakaladığı karenin de yer aldığı sergide toplam 36 eseri görülebilecek.

Adını 17. yüzyıl filozoflarından Thomas Hobbes'un 'Belki mizah bizi daha esaslılarına götürecek ani bir zaferdir' cümlesinden alan sergi, 3 Haziran'a kadar ziyarete açık olacak.

Thomas Hoepker, 1936'da Münih'te doğdu. Sanat tarihi ve arkeoloji eğitiminin ardından 1960-1963 arasında Münchner Illustrierte and Kristall için sözleşmeli fotoğrafçı olarak çalışan Hoepker, 1964'te foto muhabiri olarak Stern dergisinin kadrosuna girdi.

Başarılı fotoğrafçı, 1974-1976 arasında, eşi Eva Windmoeller ile önce Doğu Almanya'da, ardından Stern dergisi temsilcisi olarak New York'ta çalıştı. Hoepker 1978'den 1981'e kadar GEO dergisinin Amerika baskısının fotoğraf direktörlüğünü yürüttü.

New York'ta yaşamını sürdüren Hoepker, 1987-1989 arasında Hamburg'da Stern dergisinin sanat yönetmeni olarak görev yaptı. İkinci eşi Christine Kruchen ile Easter Adası ve Arjantin buzulları hakkında televizyon belgesellerinin yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendi.

Kaynak: AA