Çukurova'da Tiyatro Zamanı

Sabancı Vakfının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlediği '19. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali' kapsamında 21 farklı oyun sahnelenecek Türkiye'den 12, yurt dışından 9 tiyatro topluluğunun katılacağı, 27 Mart'ta başlayıp 30 Nisan'a kadar sürecek festivalin açılış gecesinde 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de sahibini bulacak Adana Devlet Tiyatrosu Müdür Vekili Ünsal: 'Festivale her geçen yıl Adanalı tiyatroseverlerin gösterdiği ilgi çok fazla. Bu yıl da yine geçen seneki gibi seyircilerimiz bir gün öncesinden tiyatroya gelerek festival biletlerini 23 saatte satın aldı'

İBRAHİM ERİKAN - Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları iş birliğiyle bu sene 19'uncusu 27 Mart-30 Nisan'da düzenlenecek 'Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali' kapsamında 21 oyun sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun 'Giydirici' adlı oyunuyla, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayacak festival boyunca, 9'u yabancı 21 oyun sahnelenecek.

Rusya'dan 'Romeo ve Juliet' ile 'Anna ve Amiral', İspanya'dan 'The GagFather', Gürcistan'dan 'Vişne Bahçesi', Makedonya'dan 'Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor', Sırbistan'dan 'Antigone' adlı oyunlar ile İtalya'dan 'Kütük Evi' isimli çocuk oyunu tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Türkiye'den ise İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Giydirici', İzmir Devlet Tiyatrosu 'Ermişler ya da Günahkarlar', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu 'Üç Kız Kardeş', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Gayrı Resmi Hurrem', Tiyatro Adam 'Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?', Tiyatro Kare 'Ahududu', Pürtelaş Tiyatro 'Parçacıklar', Tiyatro Platform 'Köpeklerin İsyan Günü', Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu 'Kim Var Orada–Muhsin Bey’in Son Hamleti' adlı oyunları sanatseverlerle buluşacak.

Festivale İspanya'dan katılacak Cia La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı örneği olan 'Guguklu Saat' ile Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi sunacak.

Genç tiyatro gruplarından Tiyatro 28 (Almanya) 'Sınır', Ya Da Tiyatro 'Enayi', Tiyatro Hane 'Yalanın Ardındaki' ve Fabrika Oyuncuları '4 Delikli Düğme' adlı oyunlarıyla festivalde yer alacak.

Ayrıca festival boyunca atık malzemelerden kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenlenecek.

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de festivalin açılış töreninde sahibini bulacak.

- 'Biletler 2-3 saatte tükendi'

Adana Devlet Tiyatrosu Müdür Vekili Efe Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin bu sene 19'uncusunun gururla düzenleyeceklerini ve açılışı Dünya Tiyatrolar Günü olan 27 Mart'ta gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu sene 21 oyunun sahneleneceği bilgisini veren Ünsal, 'Bunların 9'u yabancı 12'si yerli oyunlar olacak.' diye konuştu.

Ünsal, festivale ulusal ve uluslararası birçok başvuru yapıldığını aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

'Örnek olarak, bu yıl sadece Rusya'dan toplam 17 oyun başvuruda bulundu, biz 2'sini kabul ettik. Dünyadaki diğer ülkelerden de çok sayıda başvuru var. Bu da bizim festival hakkında gururlandığımız bir konu. Festivale her geçen yıl Adanalı tiyatroseverlerin gösterdiği ilgi çok fazla. Bu yıl da yine geçen seneki gibi seyircilerimiz bir gün öncesinden tiyatroya gelerek festival biletlerini 2-3 saatte satın aldı. Bu da attığımız taşın ne kadar doğru bir yere gittiğini gösterir bir ibaredir.'

Ünsal, festivale gösterilen ilgiden memnun olduklarını, gelecek sene yapılacak festivali de şimdiden planlamaya başladıklarını belirterek, '23-24 Nisan'da, Doğal Park'ta açık hava gösterimiz olacak. Bütün tiyatroseverler davetlidir. Her yıl festivali yapıyoruz, biletler tükeniyor. Çok yoğun ısrar var 'daha başka salonlara geçip başka yerlerde de yapalım, daha çok izleyebilelim' diye. Mümkün olduğunca seyircimizin taleplerine karşılık vermeye çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Daha önce 18 kez düzenlenen organizasyonda bu güne kadar, 42 ülkeden 94 yabancı tiyatro grubu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçı ağırlanırken, toplam 339 oyun ve 730 temsil sahnelendi.

Kaynak: AA