ABD'den Lübnan'daki Üniversiteye 'Hizbullah Cezası'

Manhattan Başsavcılığı, Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne Hizbullah ile bağlantılı kişilere eğitim imkanı sağladığı gerekçesiyle 700 bin dolar para cezası verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Manhattan Başsavcılığı, Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne (AUB), Hizbullah ile bağlantılı kişilere eğitim imkanı sağladığı gerekçesiyle 700 bin dolar para cezası verdi.

Manhattan Başsavcısı Joon Kim yaptığı açıklamada, 'İran destekli terör örgütü Hizbullah'a ait Nur Radyo ve El-Menar televizyonu temsilcilerinin Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde eğitim görmeleri, ABD'nin Hizbullah örgütüne yönelik yaptırım kararının ihlali anlamına gelmektedir.' ifadelerini kullandı.

Başsavcı Kim, yıllardır hükümete bağlı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) destek alan üniversitenin söz konusu suçlamalar karşısında anlaşma yoluna giderek 700 bin dolar para cezasını kabul ettiğini belirtti.

Başsavcı ayrıca, anlaşma gereği üniversite yönetiminin, uygulamalarını gözden geçireceğini ve aynı durumun yaşanmaması için gerekli önlemleri alacağını duyurdu.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, 18 Aralık 2015'te Hizbullah'a ait El-Menar televizyonu ve Hizbullah ile işlem yürüten finansal kuruluşlara karşı cezalandırıcı tedbirler alınmasını içeren kanunu imzalamıştı.

Uzun süredir ABD'nin terör listesinde bulunan Hizbullah, Arap ülkelerinden oluşan Körfez İşbirliği Konsey (KİK) tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor. Avrupa Birliği ise Hizbullah'ın siyasi kanadını değil, sadece askeri kanadını terör örgütü olarak görüyor.

Kaynak: AA