Türkiye'deki Arkeolojik Çalışmalara İtalya Katkısı Sempozyumu

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo: 'Türkiye'de çalışan İtalyan arkeologlara destek vermeye devam edeceğiz. Finansal katkıda bulunacağız'

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Türkiye'de çalışan İtalyan arkeologlara destek vermeye devam edeceklerini belirterek, 'Finansal katkıda bulunacağız. Eminim ki bu finansal kaynak önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.' dedi.

8. Türkiye'deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı Sempozyumu, İtalyan Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Mattiolo, İtalyanların 60 yıldan bu yana olağanüstü zenginlikleri içeren Türkiye'ye katkı verdiğini anlattı.

İtalyan arkeologların geleneksel olarak kendi işlerinde çok titiz çalıştıklarının altını çizen Mattiola, şunları kaydetti:

'İtalyan arkeologlar restorasyona önem verdikleri gibi sürdürülebilirliğe de önem verirler. Daima inovatif teknoloji uygularlar. İtalyan heyeti çok duyarlı bir biçimde halkın da sit alanlarıyla uğraşmasını ister. Türkiye'de çalışan İtalyan arkeologlara destek vermeye devam edeceğiz. Finansal katkıda bulunacağız. Eminim ki bu finansal kaynak önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. İtalyan ve Türk arkeologlar yıllardır beraber çalışıyorlar ve geçmişimizin ortak kökenlerini araştırıyorlar. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bütün imkanlarıyla arkeologlarımıza daima destek vermişlerdir.'

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Melik Ayaz ise bakanlık olarak, gerek yerli gerek yabancı bilim insanlarına Türkiye ve insanlık için destek verdiklerini söyledi.

Bilimsel kazı çalışması yapanlara bu desteği vermenin önemli bir sorumluluk olduğunu ifade eden Ayaz, 'Bu kapsamda 2016'da ülkemizde 566 proje faaliyete geçirilmiştir. 2017 yılı için 600 faaliyeti gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ülkemizde 37 yabancı kazı mevcut olup, bu kazılardan İtalyan bilim heyetleri tarafından gerçekleştirilenleri memnuniyetle izlemekteyiz.' diye konuştu.

İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Alessandra Ricci de arkeolojik araştırmanın izlerinde, arkeologların Türkiye'de çalışma imkanı bulduklarını dile getirerek, 'Bütün bu tarihi ortamlar birçoğumuz için gerçekten de ilginç kültürel ilişkiler sağlıyor. Karşılıklı olarak zenginleşiyoruz. Sürdürülebilir iş birliği çabalarımız devam edecek.' dedi.
Kaynak: AA