Roma Anlaşması'nın 60. Yıl Dönümü

Papa Franciscus, AB liderleri ile üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını kabul etti Papa: 'Avrupa, umudu modern popülizmin de en etkili panzehiri olan dayanışmanın içinde bulacaktır'.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Avrupa'nın aradığı umudu popülizmin de devası olarak tanımladığı dayanışma içinde bulacağını söyledi.

Papa, AB'nin temeli olarak kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümü törenleri dolayısıyla Roma'da bulunan AB liderleri ile 27 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını Vatikan'daki Apostolik Saray'da kabul etti.

Ruhani lider, kabulde yaptığı konuşmada, Avrupa'da yükselen popülizme dikkati çekerek, popülizmin bencillikten kaynakladığını ifade etti ve 'Avrupa, umudu modern popülizmin de en etkili panzehiri olan dayanışmanın içinde bulacaktır.' dedi.

Birliğin bugün 60. yaşına geldiğini, bunun olgun ve kritik bir yaş olduğunu dile getiren Papa, Avrupalı liderlere, bu uzun yılların getirdiği bazı kaçınılmaz hastalıklar olduğunu belirterek, insanlara gerçek sorunları karşısında yeni etkili adımlar atmaktan çekinmeme ve kendi yürüyüşlerine devam etme çağrısında bulundu.

Kabulde, AB kurumları adına konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani de ortak projeleri kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek, 'Sadece hep birlikte ve birleşik olursak terörü yenmek, göçmen sorununu çözmek gibi büyük mücadeleleri kazanabiliriz.” dedi.

Üye ülkeler adına konuşan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de AB'nin sadece parametrik değerlerden oluşmadığını belirterek, 'Roma Anlaşması'nın yıl dönümü arifesinde terör, Avrupa demokrasisi için önemli yerlerden birinde tekrar Avrupa'yı vurdu. Bizim yeniden harekete geçmek için gerekli gücümüz, değerlerimiz ve cesaretimiz var.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Papa, AB ve üye ülkelerin liderleriyle tek tek selamlaşırken, daha sonra hep birlikte tarihi Sistine Şapeli'ne geçerek burada aile fotoğrafı çektirdi.

Liderler yarın sabah, Roma anlaşmasının imzalandığı yer olan Campidoglio tepesindeki Conservatori Sarayı'nın Orazi ve Curiazi Salonu'nda bir araya gelerek, anlaşmanın 60. yıl dönümünü kutlayacak. Tarihi anlaşmanın yıl dönümü dolayısıyla liderlerin AB'nin geleceğine yön veren bildirgeye de imza koyması bekleniyor.
Kaynak: AA