Merkel-Abbas Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'İşgal altındaki topraklardaki yerleşim birimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve ihtilafın çözümüne engel oluşturduğunu defalarca söyledim. Bundan dolayı iki devletli çözümün temellerini erozyona götüren Batı Şeria’daki gelişmelere çok büyük endişeyle bakıyorum'

BERLİN – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesine endişeyle baktığını söyledi.

Merkel, başkent Berlin'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapacağı görüşme öncesinde düzenlenen basın toplantısında, iki devletli çözüm hedefine hiçbir makul alternatif görmediğini belirterek, iki devletli çözümü korumak için pozitif bir dinamizmin oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hem İsrail hem de Filistin halkının barış ve güvenlik içinde yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan Merkel, 'Bunu, diğer seçeneklerin hiçbiri inandırıcı bir şekilde garanti edemez.' diye konuştu.

Bundan dolayı iki devletli çözümün uygulanması seçeneğinin korunması gerektiğine dikkati çeken Merkel, 'İşgal altındaki topraklardaki yerleşim birimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve ihtilafın çözümüne engel oluşturduğunu defalarca söyledim. Bundan dolayı iki devletli çözümün temellerini erozyona götüren Batı Şeria’daki gelişmelere çok büyük endişeyle bakıyorum.' dedi.

Merkel, Filistin topraklarının daha fazla ilhak edilmesini isteyenlerin, Yahudi ve demokratik bir devletin sürekli olarak bu şekilde korunamayacağının bilincinde olmaları gerektiğini kaydetti.

Merkel ayrıca İsrail'in Birleşmiş Milletlerin (BM) çoğu kurumunda tek taraflı olarak teşhir edilmesinin ise amaca uygun bir adım olmadığını savundu.

- Mahmud Abbas

Abbas da Merkel ile ortak çıkara dayanan konuları ele alacaklarını ve görüşmede bölgedeki barış için güncel uluslararası gelişmeler hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Tüm engellemelere rağmen birçok şeyin başarıldığını belirten Abbas, 'Bu engellerin başında elbette ülkemizi yiyip bitiren yerleşim birimlerinin inşa edilmesidir.' ifadesini kullandı.

Kapsamlı ve adil barışın, iki devletli çözüm ile gerçekleşebileceğini vurgulayan Abbas, İsrail işgalinin sonlandırılmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

'Nihai statü sorunlarını çözmemiz ve kalıcı barış anlaşmasına ulaşmamız lazım.' diyen Abbas, ancak bu şekilde İsrail ve Filistin'in, uluslararası tanınmış sınırlarda yan yana barış içinde yaşayabileceğini ve kalıcı barışa ulaşılabileceğini kaydetti.
Kaynak: AA