Kartal'da Lale Şenliği Düzenlendi

Kartal Belediyesince düzenlenen 6. Lale Şenliği'nde, vatandaşlara 20 bin lale ve nergis soğanı dağıtıldı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, şenliğe, Kartal belediye başkan yardımcıları Gülcemal Fidan, Turgut Mermertaş, Nuran Keriş, Gökhan Yüksel, meclis üyeleri, birim müdürleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü yöneticileri ve vatandaşların katıldığı belirtildi.

Açıklamada, 1670’li yıllarda adını lale soğanlarından alan ve Çalık Ahmet tarafından kurulan Soğanlık'ın, Osmanlı saraylarının bahçelerini süsleyen lalelerin doğal yetişme alanı olduğu kaydedildi.

Altı yıldan bu yana 'Soğanlık’tan Saraylara Giden Zarafet' başlığıyla gerçekleştirilen şenlikte bu yıl da müzik sunumu, halk oyunları gösterileri, laleli canlı manken ve cam üfleme tekniğiyle ustaların yaptığı, ateşte esere dönüşen cam lalelerin Kartal halkı tarafından ilgiyle karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, şunları kaydetti:

'Kartal’ın Soğanlık semtinin adı lale soğanından gelmektedir. Osmanlı döneminde lale, Soğanlık'tan saraylara gönderiliyordu ve bu nedenle laleyi her yıl olduğu gibi bu yıl da Soğanlık'ta halkla buluşturuyoruz. Soğanlık’tan İstanbul’a, Osmanlı saraylarına ve dünyaya yayılan lalemizi, Hollanda alarak geliştirmiş ve bizim lalemiz sayesinde dünyaya damgasını vurmuş. Bizler için lale çok şey ifade ediyor. İleride bizler de bu şenlikleri uluslararası festival haline getirerek Soğanlık'ı, Kartal'ı dünyaya duyuralım, Gerçek ana vatanı semtimiz olan lalemize sahip çıkalım.'

Kaynak: AA