HUDER Genel Sekreteri Tokgöz Açıklaması

'İzmir Barosu Genel Kurulu gündeminde 'Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi ile ilgili baro görüşünün oluşturulması' maddesi bulunuyor, bu hukuken mümkün değil. Bu madde Avukatlık Kanunu'na açıkça aykırıdır'

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER), Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ve Anayasa değişikliğine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İzmir Adalet Sarayı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan HUDER Genel Sekreteri Çağatay Korhan Tokgöz, 'İzmir Barosu Genel Kurulu gündeminde 'Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi ile ilgili baro görüşünün oluşturulması' maddesi bulunuyor, bu hukuken mümkün değil. Bu madde Avukatlık Kanunu'na açıkça aykırıdır.' dedi.

Baroların Sivil Toplum Kuruluşu (STK) değil kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olduğunu kaydeden Tokgöz, Avukatlık Kanunu'nda 'Barolar kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunulamaz' ifadesinin bulunduğuna işaret etti.

Tokgöz, 'Bu maddenin Avukatlık kanunu 76/II’ye açıkça aykırıdır. Genel kurulun böyle büyük bir hataya düşmemesi, bu maddenin kurul gündeminden çıkarılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılacak oylama yok hükmünde olacak. İzmir Barosu Genel Kurulu tarihi bir hataya imza atmış olacak.' dedi.

- 'Bu bahar çok güzel bir bahar olacak'

Toplantıda konuşan AK Parti İzmir Milletvekilli Kerem Ali Sürekli ise, İzmir Barosu'nun halk oylaması sürecinde Genel Kurul'u toplayıp karar almasını doğru bulmadığını ifade etti.

Halk oylamasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sürekli, 'Türkiye’de parlamenter sistem krizler, kaoslar sıkıntılarla doludur. Yani amiyane tabirle gün yüzü görmemişizdir bu parlamenter sistem ile. Biz darbe muhtıra, ekonomik krizler gördük. Siyasi krizler gördük. İhtiyaç bizi bu günlere getirmiş.' diye konuştu.

'Bu bahar çok güzel bir bahar olacak onu size müjdeleyeyim' diyen Sürekli, şunları kaydetti:

'Başkanlık sisteminde iyileştirmeler yaparak Cumhurbaşkanlığı sistemine geçeceğiz. Ya yarı başkanlık sistemine ya da gerçek parlementer sisteme geçeceğiz. Şimdi parlementer sistemi yaşadık. Ona dönmemiz mümkün değil. Yarı başkanlık Türkiye’nin şartlarına uygun değil. Başkanlık sisteminin dünya uygulamalarındaki bazı aksaklıklarını da gördük. Onları revize ederek Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemini halkın önüne getirdik. Söz de karar da milletin. Burada en önemli vurgu milli irade milletin karar verecek olmasıdır.'
Kaynak: AA