Endonezya'da Radikalizmle Mücadele

Cakarta merkezli araştırma şirketi LPKN'nin yöneticisi Purwanto: 'Radikalizm aşılayan internet sitelerinin yüzde 95'i kapatılırken, yüzde 5'lik kısmı faaliyetine devam ediyor'.

Endonezya hükümetinin radikalizm propogandası yapan internet sitelerinin büyük kısmını erişime kapattığı belirtildi.

Cakarta merkezli araştırma şirketi LPKN'nin yöneticisi ve araştırmacı Wawan Hari Purwanto, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümetin, aşırıcılığı öven internet sitelerine yönelik yasak ve kapatma kararlarının gelmeye devam ettiğini söyledi.

Hükümetin kararını doğru bulduğunu ifade eden Purwanto, şöyle konuştu:

'Ülkede kutuplaşmayı ve radikalizmi yaymaya çalışan internet sitelerini kapatma yönünde karar alınmasını destekliyorum. Radikalizm propagandası yapan birçok internet sitesinin kapatılmasına rağmen farklı adlarla yeni internet siteleri açılıyor. Engellenmesi zor olan sosyal medya ağlarının başında Facebook, Youtube ve Twitter geliyor. Radikalizm aşılayan internet sitelerinin yüzde 95'i kapatılırken, yüzde 5'lik kısmı faaliyetine devam ediyor.'

- Irkçılık, nefret söylemi ve radikalizme karşı özel ekip

Endonezya Ulusal Polisine bağlı politika analisti Sulistyo Pudjo Hartono da 'Radikalizm ve kutuplaşma mesajları veren sosyal medya organlarına karşı mücadelemizi sürdürerek insanlara gerçeği göstermeye devam ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Endonezya yasalarına göre, radikalizmi savunan ve bu yönde mesajlar veren kişilere, terör eylemi kanıtı olmadığı sürece hukuki işlem yapılamıyor.

Hükümet, 2017'de ulusal güvenlik açısından büyük tehlike oluşturan ırkçılık, nefret söylemi ve radikalizm içerikli internet sitelerini araştıran özel bir ekip kurulacağını duyurmuştu.

Endonezya İletişim ve Enformasyon Bakanlığı, dini ve toplumsal ayrışmayı körüklediği gerekçesiyle geçen yıl kasım ayında, 11 siteye erişimi engellemişti.
Kaynak: AA