Brüksel'de Referandum Gerginliği

16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kala, Brüksel’de evetçilerle, hayırcılar arasında gerginlik tırmandı.

Referandumda ’hayır’ oyu kullanmaları için Brüksel’in Türk mahallesinde vatandaşlara broşür dağıtan üç kişi, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptıkları yayınlarla Belçika Diyanet Vakfında saldırıya uğradıklarını iddia etti. Ortaya atılan iddia sonrası sosyal paylaşım sitesinde büyüyen tartışma başta Fatih Camii yönetimini rahatsız ederken, saldırıya uğradığını iddia eden Z.K., sosyal paylaşım sitesinde kendisini tehdit edenlerle ilgili suç duyurusunda bulundu.

“İzin almadan broşür dağıtmışlar”

Konuyla ilgili Yenivatan’a demeç veren Fatih Camii Başkanı Süleyman Kavak, “Biz burada yokken, burada namaz sonrası 3 kişi gelmiş, burada 90 yaşındaki bir amcamızın masasına oturup, onunla sohbet etmişler. O amcamızın kulağı iyi duymadığı için kendi kafasına göre sohbet etmiş. Daha sonra bu 3 kişi, burada bildiri dağıtıp, buradan çıkıp gitmiş. Buradan hiç kimse onlara tepki göstermemiş ve laf eden de olmamış. Üstelik bizden müsaade alınmadan bu bildiriler burada dağıtılmış. Ancak bu arkadaşlar daha sonra bu konuyu baya bir çarpıtmışlar” diye konuştu.



“Bu yapılanlar provokasyondur”

Facebook’ta “Camide bize saldırdılar” gibisinden yansıtıldığını ve bunun tamamen yanlış olduğunu belirten Başkan Süleyman Kavak, konuşmasının devamında, “Bir kere camilerde böyle saldırı gibi olaylar olmaz ve olamaz. Biz bugüne kadar burayı hiçbir partiye propaganda yaptırmadık. Hiçbir partiye de burada konuşma müsaadesi vermedik. Burası neticede bir camidir. Bu yapılanlar provokasyondan ibarettir” dedi.



“Cami yönetimi olarak siyasi tartışmalara girmiyoruz”

Fatih Camii Başkan Yardımcısı İzzet Kaya ise yönetim olarak burada ’evet’ veya ’hayır’ tartışmasına kesinlikle girmediklerinin altını çizerken, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Buraya gelen herkes, gönlünün istediğine gider oyunu atar. Ancak ’Brüksel’in göbeğindeki Fatih Camii’de bize saldırdılar’ denmesi bizi derinden üzmüştür. Biz daha sonra bu yazılanlara karşılık olarak camimizin sitesinde bir cevap yazdık. Daha sonra cemaatimizden olup olmadıkları bile bilinmeyen bazı insanlar, oraya yorum yazarak, olayı siyasi yönlere çekmek istediler. Bizde ondan sonra yorumu geri kaldırdık. Çünkü cami olarak siyasi tartışmalara girmiyoruz. Biz cami olarak daima barıştan yanayız. Bu kapı herkese açık” ifadeleri kullandı.

“Hedef gösterildim”

Broşürü dağıttıktan sonra saldırıya uğradığını iddia eden Z.K., Fatih Camii yönetimi tarafından hedef gösterildiğini ve bu yüzden yüzlerce tehdit mesajı aldığını ifade etti.

Z.K., “Ama onlar beni hedef gösterdi. Adamlar tehdit mesajı atıyorlar. Olay savcılıkta. Onlar gelin görüşelim, aramızda halledelim dediler ama ben mesajları ve yazıyı savcılığa götürmüştüm. Yanlış yayınla milleti galeyana getiriyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA