Bilecik'te 'Bilim Ve Kültür Sohbetleri'

Etkinlikte insansız hava araçlarının kullanım alanları ve tarihçesi ele alındı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüzgeç: 'En büyük handikaplarından biri maalesef çok enerji tüketmeleri nedeniyle havada fazla duramıyorlar'

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Bilim ve Kültür Sohbetleri'nde insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili bilgiler verildi.

Sürekli Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Yüzgeç, İHA'ların ilk kez 1849 yılında Avusturya'nın İtalya'nın Venedik kentine düzenlediği saldırıda kullandığını bildirdi.

Yüzgeç, İHA'lardan deprem, sel, yanardağ ve trafik sıkışıklığı gibi insanların ulaşamayacağı noktalarda yararlanılabileceğini söyledi.

Bu hava araçlarını özellikle belediyelerin fazlaca kullandığına değinen Yüzgeç, 'Belediyeler tarafından kaçak yapılaşmaların kontrolünde kullanılıyor. Örneğin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gemilerin denize kaçak akaryakıt döküp dökmediğini havadan görüntülemek için İHA kullanıyor.' dedi.

İHA'ların 2025 yılında 13 milyar dolarlık bir pazara sahip olacağının öngörüldüğüne değinen Yüzgeç, şöyle konuştu:

''En büyük handikaplarından biri maalesef çok enerji tüketmeleri nedeniyle havada fazla duramıyorlar. Diyelim biz çok uzağa uçurduk, gözle görmüyoruz acaba tekrar görebilecek miyim veya pili kritik seviyenin altına düştü mü gibi sorunlar var. Bu sorunlarla ilgili bizim geliştirdiğimiz projede aklımıza gelen pilin seviyesini uzaktan takip edelim, belirli seviyenin altına geldiği zaman belirli lokasyonlarda bizim GPS noktalarında şarj istasyonlarımız olsun ve bu şarj istasyonları mobil olarak tasarlanacak. Güneş enerjisiyle aküleri şarj edecek, şarj noktasına otonom iniş yapan İHA'mız da kendi şarjını kendi gerçekleştirecek.'

Daha sonra Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül Özbay, Yüzgeç'e üniversitenin ambleminin bulunduğu bir anı tabağı hediye etti.
Kaynak: AA