3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Eldegez: 'Ana uğraşımız kadavra olmalı. Kadavra sayısını artırmamız gerekiyor, çünkü deklare edilen beyin ölümü sayısı çok fazla ama alabildiğimiz sayı yüzde 28' Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Öztürk: 'Dünyanın gelişmiş ülkelerinde dahi organ nakilleri vatandaşlardan birtakım ücretler talep edilerek yapılabilirken, devletimiz vatandaşından organ nakli için hiçbir ücret talep etmemektedir'

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, 'Ana uğraşımız kadavra olmalı. Kadavra sayısını artırmamız gerekiyor, çünkü deklare edilen beyin ölümü sayısı çok fazla ama alabildiğimiz sayı yüzde 28.' dedi.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği ile Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde '3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri' sempozyumu düzenlendi.

Prof. Dr. Eldegez, yaptığı konuşmada, bölgede Malatya, Erzurum, Van, Şanlıurfa, Trabzon, Diyarbakır, Elazığ ve Gaziantep'te organ nakli merkezleri olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre canlı vericiden organ naklinin ağırlıklı olduğunu anlatan Eldegez, 'Ana uğraşımız kadavra olmalı. Kadavra sayısını artırmamız gerekiyor, çünkü deklare edilen beyin ölümü sayısı çok fazla ama buna rağmen alabildiğimiz sayı yüzde 28. Türkiye'de 21 bin kişi böbrek nakli bekliyor. 2 bine yakın karaciğer nakli bekleyen var. Bu rakamların yüzde 30'u Doğu Anadolu Bölgesi'nde görünüyor.' diye konuştu.

Eldegez, organ naklinin ekip işi olduğunu da vurguladı.

- 'Türkiye organ nakli konusunda gelişiyor'

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, uygulama merkezinin 2004'te kurulduğunu, şimdiye kadar hem canlı verici hem de kadavradan 220 karaciğer ve 310 böbrek nakli yapıldığını belirtti.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk ise Türkiye'nin organ nakli konusunda her geçen gün geliştiğini vurguladı.

Öztürk, 'Bugün Atatürk Üniversitesinde organ nakli yapılabiliyorsa bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü gösterir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde dahi organ nakilleri vatandaşlardan birtakım ücretler talep edilerek yapılabilirken, devletimiz vatandaşından organ nakli için hiçbir ücret talep etmemektedir. Hatta vatandaşına organ temin edebilmek için her türlü ulaşım aracını ve diğer imkanlarını devreye sokmaktadır.' ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek sempozyumun açılışına katılan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, katılımcılara plaket verdi.
Kaynak: AA