24 Mart Dünya Tüberküloz (Verem) Günü

Oltu'da, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 'Hedefimiz veremsiz bir Türkiye' sloganı ile başlatılan bilgilendirme programı yapıldı.

Kale Meydanı'nda sağlıklı yaşam aracı ile stant açılarak Oltu Toplum Sağlığı Merkezi personeli tarafından vatandaşlara bilgi verildi.

24 Mart Dünya Tüberküloz (Verem) Günü dolayısıyla yapılan bilgilendirme programında, Oltu Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Birimi görevlisi Orhan Yeşilyurt, verem hastalığının belirtileri, tedavi yöntemleri ve hastalığa yakalanmamak için alınacak koruyucu tedbirleri vatandaşlara aktardı.

Bilinmesi gereken en önemli hususun, verem hastalığının yüzde yüz tedavisi olduğunu anlatan Yeşilyurt, 'Vatandaşlarımızın bu hastalık hakkında bilgi sahibi olması ve yanlış bilgilerle bu hastalığa yakalanmış kişilere bakış açılarını düzeltmelerini hedefliyoruz.' dedi.

Yeşilyurt, verem hastalığının hava yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğundan bahsederek, şunları kaydetti:

'Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon insan verem hastalığına yakalanmaktadır. Verem hastalığı tedavi almamış veya düzenli tedavi görmeyen verem hastasında, öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıklarının solunum yoluyla alınması ile bulaşır. İki üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrıları, kan tükürmek bu hastalığın başlıca belirtileridir. Verem hastalığı yüzde yüz tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanıp tedavi sürecini tamamlamış kişiler tamamen iyileşmiştir ve onlara bir ömür boyu bu hastalığı taşıyormuş muamelesinin yapılması son derece yanlıştır.'

Kaynak: AA