2017 Sennar İslam Kültür Başkenti Etkinlikleri Başladı

Sudan Başbakanı Salih: 'Sennar'daki kültürel mirasımız, Sudan kimliğini oluşturdu'.

Sudan'da 2017 Sennar İslam Kültür Başkenti etkinlikleri başladı.

Ülkenin güneydoğusundaki Sennar'daki etkinliklerin açılışında konuşan Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih, Sennar Sultanlığı'nın Afrika'nın doğusundaki en eski İslam devleti olduğunu ifade etti.

Sennar kentinin kültür, yönetim ve idare anlamında tarihi bir birikime sahip olduğunu söyleyen Salih, 'Sennar'daki kültürel mirasımız, Sudan kimliğini oluşturdu.' dedi.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) Genel Sekreteri Abdülaziz bin Osman Tuveycri de 'İslami bir vizyonu bulunan kültür başkenti projesinin, şimdi ile geçmişi bağladığını ve kültür gelişimi için çalıştığını' belirtti.

Tuveycri, ISESCO'nun aşırılıkçı akımları ve çatışmaları sonlandırmayı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kapsamında birlik sağlamayı amaçladığını kaydetti.

Kasım ayına kadar sürecek olan 2017 Sennar İslam Kültür Başkenti etkinliklerine, başta Suudi Arabistan, Malezya ve Endonezya olmak üzere birçok Asya ve Afrika ülkesinden heyetler katıldı.

Sudan topraklarında 1504 yılında kurulan ve 317 yıl hüküm süren Func Devleti veya Sennar Sultanlığı, bu topraklarda kurulan ilk Arap İslam devleti olma özelliği taşıyor.

İİT'ye bağlı ISESCO, 2017 yılı İslam Kültür Başkenti olarak Sennar'ın yanı sıra İran'ın Meşhed, Ürdün'ün başkenti Amman ve Uganda'nın başkenti Kampala'yı seçmişti.
Kaynak: AA