Tunus Başbakanı Şahid'in Sudan Ziyareti

Şahid, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sudan'da Devlet Başkanı Beşir tarafından kabul edildi.

Tunus Başbakanı Yusuf eş-Şahid, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sudan'da Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile başkent Hartum'da görüştü.

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, Şahid, Beşir ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Tunus ile Sudanlı liderler arasında imzalanmış ve imzalanacak anlaşmaların etkinleştirilmesi için güçlü siyasi bir irade bulunduğunu söyledi.

'İki ülke arasındaki havayolları seferlerinin başlatılması, dayanışma programının başarılı olması için önemli bir anahtar.' ifadesini kullanan Şahid, ülkesinin Sudan ürünlerinin Avrupa'da pazarlanmasında rol üstlenebileceğini kaydetti.

Sudan Dışişleri Bakanı Kemal İsmail ise toplantıda Beşir'in, Şahid'den Tunus'taki son siyasi gelişmelere ilişkin bilgi aldığını aktardı.

Şahid'in, ülkesinde Zeynel Abidin Bin Ali'nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana Sudan'a gerçekleştirdiği ilk ziyaretinin iki gün sürmesi bekleniyor. Şahid'in beraberindeki Tunuslu yatırımcılarla Hartum'da düzenlenecek ve iki ülkenin iş adamlarının yer alacağı foruma katılması öngörülüyor.

Başbakan Şahid'in ayrıca ziyaretinin ikinci gününde, Sudanlı mevkidaşı Bekri Hasan Salih ile iki ülke arasındaki Yüksek Komite toplantılarına liderlik edeceği ifade ediliyor.

Görüşmelerin ardından liderlerin, aralarında Tunus Havayollarının 1989'da iptal ettiği Hartum seferlerinin yeniden başlatılmasının da yer aldığı 20 anlaşma ve mutabakat zaptını imzalaması bekleniyor.
Kaynak: AA