Sezaryende Açlık Süresi Önemli

Anezteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Rıza Ünlü, sezaryende genel anestezi uygulanacak hastaların ameliyatta 6 saat kaldıktan sonra gıda almamış olmalarının ve ameliyata 3 saat kaldıktan sonra da berrak sıvı ve su içmemiş olmalarının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Sezaryende Açlık Süresi Önemli
Özel Genesis Hastanesi Anezteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Rıza Ünlü, sezaryen ameliyatlarında açlık süresinin önemine ilişkin bilgi verdi. Ünlü, genel anestezi uygulanacak hastaların ameliyata 6 saat kaldıktan sonra katı gıda almamış olmalarının ve ameliyata 3 saat kaldıktan sonra da berrak sıvı ve su içmemiş olmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Genel anestezi sırasında mide içeriklerin ağıza gelip oradan akciğere geçişi, ‘aspirasyon pnömonisi’ olarak adlandırılan ve solunum yetmezliğine kadar gidebilen bir tabloya neden olduğunu belirten Ünlü, bu durumun gebelerde, gebe olmayan hastalara göre 4-5 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Bu komplikasyonun görülme sıklığının azaltılması için, genel anestezi verilecek hastaların en az 6 saatlik açlık sürelerinin olması gerektiğine dikkat çeken Ünlü, “Doğum anestezisi için, bölgesel (rejyonel) anestezi yöntemi yaygın bir şekilde kullanılıp kabul edilmektedir. Sezaryen için en çok ‘spinal anestezi’ uygulanırken, ağrısız doğum için ‘epidural analjezi’ yöntemi uygulanmaktadır. Bölgesel anestezinin genel anesteziye göre bazı avantajları mevcuttur. Genel anesteziye göre çok hızlı ve güvenilir olması, annenin aspirasyon pnömonisi olasılığının düşük olması, annenin doğum esnasında uyanık ve bilincinin açık olması ,bebeğin, genel anestezi sırasında kullanılan ilaçlara daha az maruz kalması olarak sıralanabilir. Spinal anestezi sonrası baş ağrısı sıklığı, ince kalem uçlu iğnelerin yaygın şekilde kullanılmasıyla azalmıştır. Buna rağmen baş ağrısı olan hastaların yatak istirahatine, sıvı alımına, doktorun reçete ettiği uygun ağrı kesicilerin kullanımına ve kafein içeren gıda ve içeceklerin tüketimine özen göstermeleri gerekir” dedi.

Kaynak: İHA