Savunma Sanayiye Gaziantep Talip

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, bölgenin üretim üssü Gaziantep’in tesis alt yapısı ve üretim kültürüne sahip bir şehir olarak savunma sanayi üretimine talip olduğunu söyledi.

Savunma Sanayiye Gaziantep Talip
Gaziantep Ticaret Odası tarafından düzenlenen ’Yeni sanayi çağı, üretim ve savunma sanayisini nasıl etkileyecek’ ’konulu toplantı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleşti. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, KOBİ’lerin savunma sanayide önemli olduğunu, Gaziantep’teki KOBİ’lerin dinamik, ve geçmişten gelen bir üretim yapısına sahip olduğunu belirtti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a Gaziantep’in bazı önemli özellikleri ile ilgili bilgi veren GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “Gaziantep dünyanın en rekabetçi 7 kentinden biri, dünyanın 18 gastronomi kentinden biri, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına en fazla katkı yapan 10’uncu şehri, ülkemizin en fazla ihracat yapan 5’inci kenti ve bölgenin üretim üssü. Gaziantep’te makine metal sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler dinamik, geçmişten gelen bir üretim yapısına sahip. KOBİ’lerimiz yurtiçi tedarik zincirinin en önemli halkalarından birini oluşturacaktır” dedi.

Savunma ve güvenliğin tüm ülkeler için kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken GTO Başkanı Hıdıroğlu, ’yeni sanayi çağı, üretim ve savunma sanayisini nasıl etkileyecek’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Ülkemizin coğrafi konumu düşünüldüğünde bu önem kat be kat artıyor. Böylesi stratejik bir noktada bulunmak, savunma sanayisini ve güçlü bir orduyu tercih olmaktan çıkarıyor, zorunluluk haline getiriyor. Gaziantep 400 bin mülteciye kucak açan, yanı başında operasyonların sürdüğü ve jeopolitik konumu itibariyle de birçok zorlukla başa çıkmaya çalışan özverili bir kenttir. Yüklendiği tüm sorunlara rağmen büyümeyi başaran, çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeyen Gaziantep’in başarılarını taçlandırmak, sürdürülebilir kılmak, model kılmak için destek istiyoruz. Savunma sanayi yatırımlarının Gaziantep’te gerçekleşmesi şehrin güçlü metal sektörü başta olmak üzere birçok sektörü destekleyecek ve istihdam alanları açacaktır.

Dünya nereye gidiyor iyi takip etmeliyiz, gelecek planlarımızı ona göre yapmalıyız. Zira dünya artık uyum sağlayamayanın kaybedeceği bir çağa girdi. Yeni sanayi çağına yani Sanayi 4.0 devrine girdi. Bu çağ, bilişim ve endüstrinin bileşimi. Dünyadaki her şey gibi teknoloji de evrim geçiriyor. Küresel ekonomide lojistik, bir rekabet avantajı sağlıyor. Türkiye, lojistik avantajı ve esnek, düşük maliyetli üretim kabiliyeti ile küresel ekonomide rekabetçi bir noktadır. Endüstri 4.0 yolunda adım atmazsak, yeni çağa uyumda gecikirsek coğrafi konumumuzun avantajı kaybedip, sadece oluşan riskle baş başa kalabiliriz. O nedenle Sanayi 4.0 da tıpkı savunma sanayi gibi bizim için bir tercih değil zorunluluk olmalı. O nedenle çalışanlardan, makinelere, akademisyenlere, firmalardan, ülkenin ekonomik yapısına kadar geniş bir kitlenin yeteneklerini endüstri 4.0 doğrultusunda artırmamız gerekmektedir. Sanayi 4.0 devrimini yakalayabilmek ve öncü ülkeler arasında yer almak için tüm aktörlerin ortak bir yol haritası belirleyerek üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu konuda Gaziantep iş dünyasında farkındalık oluşturmak ve Sanayi 4.0 yaklaşımının bütün boyutlarının kapsamlı bir şekilde tartışıldığı platformlar oluşturmak için hazırız.”

Bakan Işık: "Bu şehrin savunma sanayide yer almaması düşünülemez”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise savunma sanayinin önemini ve bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdiği konuşmada, "Gaziantep Türkiye’nin istikbal mücadelesinde güçlü bir şekilde var olan ilimiz. Bölgesinde teröre teslim olmayan ve korkutan bir şehir. 6 milyar doların üzerinde ihracatı olan bir kent. Böyle bir Kentin savunma sanayide de yer almaması düşünülemez” dedi.



GTO’dan Bakan Işık’a rapor

Bir dizi temasta bulunan ve Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları ile meslek komitesi üyelerine seslenen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ve Meclis Başkanı Settar Konukoğlu tarafından meslek komitelerinde gündeme getirilen ’Ticari hayatta yaşanan problemler ve beklentiler’le ilgili bir rapor sunuldu. Raporda inşaat, halı, mobilya sektörleri başta olmak üzere birçok sektördeki sorunlar dile getirildi.

Kaynak: İHA