Rum Meclisinin 'Enosis Referandumunun Kutlanması' Kararı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: 'Rum Meclisi genel kurulunda gerekli adımların atılarak Enosis referandumunun okullarda kutlanması olayının ortadan kaldırılması müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak' 'Türkiye'de yapılacak 16 Nisan referandumunun bu yaşananlarla hiçbir ilgisi yoktur. İstenirse ve gereği yerine getirilirse o tarihten önce müzakere masasının yeniden kurulabileceği sürekli vurgulanmıştır'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum tarafında 'Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan tarafından ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması' kararının ortadan kaldırılmasının müzakere sürecinin yeniden başlamasına imkan tanıyacağını bildirdi.

Sözcü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, Rum Meclisinin 10 Şubat'ta almış olduğu Enosis referandumunun okullarda kutlanması kararının yanlışlığının Rum toplumu içinde de her geçen gün daha çok insan tarafından dile getirilmesini memnuniyetle gözlemlediğini belirtti.

Rum tarafının yaptığı yanlışı düzeltmesinin mümkün olduğunu ifade eden Burcu, 'Hatadan dönülmesi ve bu kararın bertaraf edilmesi için ortaya konulan her söylem, çaba ve girişimi saygıdeğer buluyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın bu çerçevede yapılan girişim ve çabalara her zaman olumlu karşılık verdiğini ifade eden Burcu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Enosis referandumu kararına Rum Meclisinde ret oyu veren AKEL söz konusu yanlış kararın düzeltilmesi adına DİSİ'yle işbirliği yapmaya hazır olduğunu çeşitli vesilelerle açıklamış bulunmaktaydı. Rum Meclisi genel kurulunda gerekli adımların atılarak Enosis referandumunun okullarda kutlanması olayının ortadan kaldırılmasının müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak.

Cumhurbaşkanımız, Rum meclis komitesindeki olumlu gelişme sonrasında Rum lider Anastasiadis ile mart aynı sonunda sosyal bir buluşma gerçekleştirmeye hazır olacağını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Espen Barth Eide'ye duyurmuş bulunmaktır. Rum Meclisi genel kurulunda gerekli adımların atılması sonrasında da resmi müzakerelere başlanabilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önce de defaten açıkladığı gibi, Türkiye'de yapılacak olan 16 Nisan referandumunun bu yaşananlarla hiçbir ilgisi yoktur. İstenirse ve gereği yerine getirilirse o tarihten önce müzakere masasının yeniden kurulabileceği sürekli olarak vurgulanmıştır. Şimdi o noktaya yaklaştığımız görülmektedir. Dileğimiz ve beklentimiz bir an önce çözüm sürecinin önünün açılmasıdır.'

Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören 'Enosis' referandumunun, yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde, Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının 'Enosis referandumunun okullarında kutlanması' kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Rum Meclisinde dün alınan kararla 'Okul müfredatlarını belirleme yetkisini Meclis Eğitim Komitesinden alınarak Eğitim Bakanlığına verilmesi' yönündeki yasa tasarısı onaylanarak, 31 Mart'ta oylanmak üzere Meclis Genel Kuruluna gönderilmişti.

Kaynak: AA