İstanbul'un 100 Pulu Yayımlandı

'İstanbul'un 100'leri' dizisinin 83'üncü kitabı olarak yayımlanan eser, koleksiyoner Şerif Antepli tarafından kaleme alındı.

İstanbul'un çeşitli semtleri, meydanları ve tarihi yapılarının resim ve fotoğraflarının yer aldığı 100 pul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından bir kitapta toplandı.

Kültür, posta tarihçileri, pul koleksiyoncuları, tasarımcılar ve araştırmacılar için kaynak özelliği taşıyan eserde, Anadolu Hisarı, Beyazıt Meydanı, Fatih Camisi, Ayasofya, Çemberlitaş, Sultanahmet Meydanı, Galata Köprüsü, Ali Sami Yen ve İnönü Stadyumu gibi birçok mekanın yer aldığı pullar izlenime sunuluyor.

'İstanbul'un 100'leri' dizisinin 83'üncü kitabı olarak yayımlanan çalışma, İstanbul tarihini merak eden okuyuculara farklı bir perspektif ortaya koyuyor.

Koleksiyoner Şerif Antepli tarafından kaleme alınan 'İstanbul'un 100 Pulu' adlı eserde, İstanbul manzaralarının tarihinin yanı sıra pulların basım tarihleri, tiraj bilgileri, baskı türleri ve basıldığı yerlerle ilgili bilgiler de yer alıyor.

- İlk İstanbul pulu 103 yıl önce basıldı

Dünyada ilk kez 1840 yılında İngiltere'de kullanılmaya başlanan posta pulları Osmanlı Devleti'nde Sultan Abdülaziz döneminde tedavüle girdi. İlk Türk posta pulları 1862 yılında Darbhane-i Amire’de taş baskı (litografi) tekniği ile basıldı. Değişik kalınlıklardaki kağıtlar üzerine basılan pullar elle boyandı ve zamklandı. Devrin Maliye Bakanlığı tarafından pulların üzerine eski yazı ile 'Nezaret-i Maliye-i Devlet-i Aliyye' yazılı kırmızı veya mavi renkli kontrol damgası vuruldu.

Posta gönderilerinde 1 Ocak 1863 tarihinden bu yana kullanılan pullarda İstanbul'dan manzaralar ise ilk kez 1914 yılında görülmeye başlandı. 1914 yılı başlarında basılan, güzelce oyulmuş (bazıları iki renkte) İstanbul manzaralarını ve diğer imajları gösteren posta pulları serisi Oskan Efendi tarafından tasarlandı ve İngiltere'de Bradbury, Wilkinson & Co firması tarafından basıldı.

Kaynak: AA