Eski Dikiş Makinelerine Hayat Veriyor

Giresun'da yaklaşık 50 yıldır dikiş makinesi tamirciliği yapan Hasan Ar, yenilerin yanı sıra tamir ettiği 20 ila 150 yıllık eski makinelere yeniden hayat veriyor Hasan Ar: 'Bölgede kadınlar eski makinelerden vazgeçmiyor. Her gün bir kaç makine tamir için bize getiriliyor'

Giresun'da yaklaşık 50 yıldır dikiş makinesi tamirciliği yapan Hasan Ar, yenilerin yanı sıra tamir ettiği 20 ila 150 yıllık eski makinelere yeniden hayat veriyor.

Dikiş makinesi tamirciliğini teknolojik gelişmelere rağmen yaklaşık yarım asırdır sürdüren Ar, Giresun'da çalışmaya başladığı bir konfeksiyon dükkanındaki dikiş makinesini tamir ederek mesleğe başladığını söyledi. Daha sonra bir makine fabrikasında tamircilik üzerine kurs aldığını ifade eden Ar, 'Yaklaşık 50 yıldır tamircilik mesleğini sürdürüyorum. İlk yıllarda el ve ayakla kullanılan makineler vardı. Onların tamirlerini gerçekleştiriyordum. Son yıllarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak mekanik makineler çıktı. Eski makinelerin yanı sıra mekanik dikiş makinelerinin tamirlerini yapıyoruz.' dedi.

-Eskiye rağbet halen sürüyor

Teknolojik gelişmelere rağmen halen eski dikiş makinelerinin bölgede kullanımın yaygın olduğuna işaret eden Ar, kendisine her gün birkaç makinenin tamir için getirildiğini dile getirdi.

Ar, tamir için getirilen makineler arasında 20 ila 150 yıllıkların olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

'Teknolojik gelişmelerle yeni mekanik makineler çok çok iyi ancak bölgede kadınlar eski makinelerden vazgeçmiyor. Her gün birkaç makine tamir için bize getiriliyor. Bu makineler içerisinde 20 yıllık olan da var 50 yıllık olan da. Geçmiş yıllarda bir asırlık olanlara rastladım. Hatta şu anda iş yerimde Alman malı olan tahminen 150 yıllık bir makine var. Hatta çok iyi çalışıyor. Her türlü makineyi tamir ediyoruz.'

- Yerine oğlunu yetiştiriyor

Oğluna da makine tamirciliğini öğrettiğini, kendisinden sonra bu mesleği oğlunun devam ettireceğini belirten Hasan Ar, 'Ben bu mesleği ömrüm yettiğince devam ettireceğim. Şu anda oğluma tamirciliği öğretiyorum. Bize gelen tamir edilemeyecek makineleri yeniden çalışır hale getiriyoruz. Parçalarını bir şekilde temin ediyoruz. Hedefim bu mesleğin devam ettirilmesi.' dedi.
Kaynak: AA