Durgun Su Kaynakları Koruma Altına Alınıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında göl, baraj ile göletlerde su kalitesi ve miktarının iyileştirilmesi amacıyla alınması gereken tedbirler belirlenecek Türkiye'de 25 havzada yürütülecek çalışmalara 11 havzada başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında göl, baraj ve göletlerde su kalitesi ile miktarının iyileştirilmesi amacıyla alınması gereken önlemler belirlenecek.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce göl, baraj ve gölet gibi durgun su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için özümleme kapasitelerinin belirlenebilmesi amacıyla 2016 Aralık ayında başlatılan, 2018'de bitirilmesi hedeflenen 'Durgun Sularda Özümleme Kapasitesinin Belirlenmesi ve Su Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi'nin tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı.

Proje, 25 nehir havzası içerisinde önceliklendirme yapılarak belirlenen 11 havzadaki (Akarçay, Büyük Menderes, Ceyhan, Meriç-Ergene, Gediz, Kızılırmak, Küçük Menderes, Konya Kapalı, Sakarya, Susurluk ve Yeşilırmak Havzası) 422 göl, gölet ve baraj gölündeki çalışmalarla başladı. Bu kapsamda, durgun su kaynaklarında özümleme kapasiteleri ile su kalitesinin ve miktarının iyileştirilmesi amacıyla alınması gereken tedbirler ortaya konulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, toplantıda yaptığı konuşmada, tüm canlılar için suyun hayati öneme sahip bir kaynak olduğunu vurguladı.

Birçok alanda önemli projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Diniz, bunların çıktılarının mevzuata aktarıldığını, uygulayıcı diğer kurumlarla da paylaşıldığını bildirdi.

Su kalitesi eylem planları hazırladıklarını, bu kapsamda uygulamaya koydukları ilk projenin Ergene Havzası Koruma Planı olduğunu ifade eden Diniz, hazırlanan projede yapılacak çalışmalar ile göl, baraj ve göletlerde alınması gereken tedbirlerin belirleneceğini söyledi.

- 'Havzalardaki kirletici yükler belirlendi'

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı da Türkiye'de çok sayıda tatlı su kaynağı olduğuna dikkati çekti.

Durgun su kaynakları üzerinde yürüttükleri çalışmalara 11 havzada başladıklarını ve 422 gölü incelemeye aldıklarını söyleyen anımsatan Kınacı, kalan 14'ü için de ayrı bir proje hazırlayacaklarını aktardı.

Havzalardaki kirletici yüklerin belirlendiğini belirten Kınacı, 'Genellikle su kaynaklarının korunmasıyla ilgili tedbirler tanımlanırken su bütçeleri ihmal edilmişti. Bu projede yıllık su bütçeleri hesaplanacak. Yapılacak çalışmada biyolojik kalite unsurları da bir yıl süre ile izlenecek. Böylece bütün incelemelerin sonunda elimizde bir veri tabanı oluşacak. Son aşamada su kalitesinin korunması için alınması gereken tedbirler ortaya konacak.' diye konuştu.
Kaynak: AA