Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında

Erdoğan: (1) '(Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi) Benim de şu anda en çok olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün, bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir dinamik parlamentoyu açtığımız zaman bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir' 'Demek ki ana muhalefet bu tür gençlere güvenmiyor, bu tür gençleri aday göstermekten de çekiniyor. Ben diyorum ki 'Bu gençliğe güvenin'. Çünkü bu gençliğin tarihimizden gelen bir kaynağı, menşei var' 'Millet, kalkar da derse ki 'Uygundur' çıkacak, 'Uygun değildir' diyorsa yapılacak bir şey yok. Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse ki biz milletin olduğuna inanıyoruz, o zaman çıkacak karara da 'evet' diyeceğiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili 'Benim de şu anda en çok olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün, bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir dinamik parlamentoyu açtığımız zaman bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir.' dedi.

Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı ve değerlendirmede bulundu.

16 Nisan'da Türkiye'nin geleceğinin şekilleneceği bir halk oylamasının yapılacağı hatırlatılarak, bunun insanların hayatını nasıl etkileyeceği ve yöneltilen eleştirilerin sorulması üzerine Erdoğan, televizyonlarda, ekranlarda veya sosyal medyada gerçekten bu hazırlanan yasayla ilgili yaklaşım tarzlarının hazmedilerek gündeme getirilmediğini gördüğünü söyledi. Erdoğan, bunun, üzerinde durmanın hakikaten gerekliliğine kendisinin de inandığı husus olduğunu vurguladı.

Konunun tamamen kapsamı dışında bir yere çekilmek istendiğini, 'Ağzı olan konuşuyor' şeklinde bir durumun ortaya çıktığını vurgulayan Erdoğan, 'Bu şekilde konuşuyorlar. Burada bir gerçeği yakalamamız lazım, bu 18 madde nedir önce buna bir bakalım. Bu 18 maddeyi önce bir hazmedelim. 18 maddenin tamamıyla dışına çıkmak suretiyle eğer çok farklı şeyler konuşursak bu bir aldatmaca olur. Biz ülkemizin geleceğine yönelik, ülkemizin kaderiyle alakalı ciddi bir adım atıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin parlamentodan 339 oyla geçtiğini, hükümet temsilcilerinin ise '367'nin üzerinde kabul oyu da çıksa millete gitme' sözü verdiğini anımsattı.

Nihai karar mercinin millet olduğuna işaret eden Erdoğan, AK Parti ve MHP'nin dayanışma halinde 339 oyla halk oylaması yolunu açtığını anlattı. Erdoğan, bundan sonraki sürecin halkta olduğunu yineleyerek, şöyle devam etti:

'Milletimiz burada nihai kararı verecek. Söz ve karar onun. Burada baktığımız zaman 18 maddeye, birinci maddede yargının bağımsızlığına, tarafsızlık eklenecek. Yani bu nedir? Türkiye Cumhuriyeti yargısı hem bağımsızdır hem tarafsızdır. Bu önemli bir aşama. Eskiden 'bağımsız' dendiği zaman 'Bağımsız ama tarafsız değil' deniliyordu. Şimdi ise bu bağımsızlığı güçlendirirken bir taraftan da tarafsızlığını güçlendirecek yargıyla tahkim edilecek bir süreç başlıyor.

İkincisi milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkartılıyor. Bu konuyla ilgili olarak bazı ülkelerden de örnekler vermek istiyorum. Bir milletvekiline düşen insan sayısı itibarıyla özellikle Almanya'dan başlayalım. Almanya'nın nüfusu 82 milyon, milletvekili sayısı şu anda 667, 123 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Fransa'nın 66 milyon nüfusu var fakat milletvekili ve senato 925, orada 75 bin kişiye düşüyor. İspanya'nın 44 milyon nüfusu var, 616 kişi ile parlamento oluşuyor, 64 bin kişiye bir milletvekili düşüyor.'

- 'İstiyoruz ki temsilde adalet gelsin'

Erdoğan, İtalya'da da 60 milyon nüfus olduğunu, parlamentonun 952 kişiden oluştuğunu, 63 bin kişiye bir milletvekili düştüğünü anlatarak, İngiltere'deki sayının zaten bir 'felaket olduğunu', 65 milyon nüfusun bulunduğunu ama hepsine bakıldığında bin 449 kişinin olduğunu ve 45 kişiye bir milletvekili düştüğünü dile getirdi.

Türkiye'de ise şu anda 550 milletvekilinin bulunduğunu, nüfusun 80 milyon olduğunu ve 143 bin kişiye de bir milletvekilinin düştüğünü anlatan Erdoğan, 'Bu tabii temsilde adaleti getiriyor mu? Hayır. Biz şimdi istiyoruz ki temsilde adalet gelsin, bunun adımlarını atalım, bundan rahatsız olmaya gerek yok ki. Burada her siyasi parti, göstereceği adaylarıyla beraber, bu saydığım ülkeler AB üyesi ülkeler, oralarda olduğu gibi burada da böyle bir adımı atalım ki temsilde adaleti sağlayalım istedik. Buraya gelişimizin de gerekçesi bu.' diye konuştu.

Erdoğan, bir diğer konunun da hakaret üstüne hakaret olduğunu, bu durumu da üzücü bulduğunu belirterek, '450 idi yetmiyor muydu, 400'ü yetmiyor muydu?' Yeter yetmez o ayrı bir şey. Bu parlamento ne işe yarar? 339 milletvekilinin halk oyuna gidilmesiyle alakalı burada karar verildi, şimdi de millete gidiyoruz. Millet, kalkar da derse ki 'Uygundur' çıkacak, 'Uygun değildir' diyorsa yapılacak bir şey yok. Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse ki biz milletin olduğuna inanıyoruz, o zaman çıkacak karara da 'Evet' diyeceğiz.' ifadelerini kullandı.

- 'Niye biz gencimize güvenmiyoruz?'

Milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesine yönelik yapılan eleştirilere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'Benim de şu anda en çok olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün, bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir dinamik parlamentoyu açtığımız zaman bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir. Benim gencim 'Benim için bu ülkenin kaderinde rol oynama imkanı var' diyecek. Üniversitesini bitirdiği zaman hatta üniversitede belki okurken kalkacak, 'Ben, siyasette varım' diyecek. Şu anda bizim geldiğimizde 30 yaş, seçilme yaşıydı. Biz bunu 25'e indirdik.'

Erdoğan, dünyanın farklı ülkelerini gezdiğini ve bu durumun öyle olmadığını aktararak şunları söyledi:

'Sadece şu anda AB üyesi ülkelerde bile durum çok çok farklı. Oradan bazı örnekleri özellikle vermek istiyorum. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18, fakat AB ülkelerinin yüzde 73'ünde milletvekili seçilme yaşı 18. Bundan daha güzel örnek olur mu? İngiltere, İsveç, Almanya. Bu kadar açık ve net bir durum ortada ve biz hala 'Öyle mi böyle mi?' bunu konuşuyoruz. Üstelik bunlar bu yaşta seçilirken, bakan olma imkanını yakalamış olanlarını da biliyorum. 25'in altında bakan olanları biliyorum. Niye biz gencimize güvenmiyoruz, gençliğimize niye güvenmiyoruz?'

- '25 ile 30 yaş arası 5 kişi var'

Şu anda Türkiye'de 18 ile 25 yaş arasında bu seçimde oy kullanacakların sayısının yaklaşık 7 buçuk milyon olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

'Biz bu gençliğe güveneceğiz ki gençlik de yüklenecek bir şeyleri. Dinamik bir parlamentoya sahip olacağız. Bu dinamik parlamentoda diyelim ki 600'e çıktı. 600'de 600 burada 18-25 yaş arası olacak bir şey var mı? Yok. Mesela şu andaki tabloda, bizim 25 ile 30 yaş arası 5 kişi var. Niye bu kadar çekiniyoruz? Bu oran düşük tabii. 18 ile 25 yaş arasında da bu sayı 5, 10,15 mi olur onu göreceğiz. Demek ki ana muhalefet bu tür gençlere güvenmiyor, bu tür gençleri aday göstermekten de çekiniyor. Ben diyorum ki 'Bu gençliğe güvenin'. Çünkü bu gençliğin tarihimizden gelen bir kaynağı, menşei var.'

Erdoğan, kendisinin de 18 yaşından itibaren sosyal hayatın içerisinde yer aldığını, 21 - 22 yaşında siyasete adım attığını, o günden bugüne siyasette bulunduğunu ve yaklaşık 40 yıldır da siyasette olduğunu kaydetti.

(Sürecek)
Kaynak: AA