Böbrek Hastalarından Organ Bağışı Çağrısı

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Devlet Hastanesinde tedavi gören böbrek hastaları, vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulundu.

Böbrek Hastalarından Organ Bağışı Çağrısı
Ezine Devlet Hastanesinde tedavi gören böbrek hastaları, böbrek haftası dolasıyla vatandaşlara organ bağışı çağrısı yaptı. Hastalar, Diyaliz personelinin yoğun ilgi ve desteklerine teşekkür ederken vatandaşlardan da bağış konusunda daha duyarlı olmalarını istedi. Hastane hekimlerinden Enfeksiyon uzmanı Meral Bayer, “Bu hastalığın toplumda ülkemizde farkındalığın artmasını istiyoruz. Çünkü kronik böbrek hastalığı son döneme kadar sessiz seyrediyor. Hastalık ‘ben buradayım’ demiyor. Toplumun bu konuda bilinçli olmasını istiyoruz. Bu seneki kampanyamız ‘Sağlıklı Böbrekler için Sağlıklı Yaşam Tarzı’. Türk Nefroloji Derneğinin yapmış olduğu çalışmada ülkemizde erişkin gruptan

her 6-7 kişi böbrek hastalığının herhangi bir evresinde. Sağlıklı böbreklere sahip olabilmek için sağlıklı yaşam tarzına sahip olmak lazım. Ülkemizde ve dünya da böbrek hastalığının en sık nedeni diyabet en başta geliyor bizim ülkemizde de. Hiper tansiyon, obezite önemli. Hem kalp damar etkilerinden dolayı hem de doğrudan bir böbrek hastalığına sebep oluyor. O yüzden sağlıklı yaşam tarzı şart. Hedefimiz, farkındalığını arttırmak. Sağlıklı yaşam için en başta düzenli egzersiz yapmamız, belirli miktarda su tüketimini arttırmamız gerekiyor. Tuzdan, aşırı tuzdan uzak kalmamız, tuz tüketimini kontrol altına lamamız gerekiyor. Sigara, alkol kalp damar hastalıklarını arttırarak böbrek hastalığını yükünü de arttırıyor. Sigara ve alkolden uzak durmamız gerekiyor. Eğer risk grubundaysak düzenli böbrek tahlilleri yaptırmamız gerekiyor. Son döneme kadar bu hastalıkta çok fark edilmediği için belli bir yaştan sonra tansiyon takiplerimizi düzenli yaptırmamız gerekiyor. Bizim burada 30 hastamız var. Bunlar hemodiyaliz artık son dönem böbrek yetmezliği. İdrar oluşturmak böbreğin asıl vazifesi. Artık son dönemde idrar oluşturmadığı için bu hastalar hemodiyaliz makinelerine bağlı kalıyorlar. Haftada 3 seans 3-4 saate yakın vakitlerini hemodiyaliz makinasına bağlı geçiriyorlar. Ve bu da hastalar için hem yaşam kaliteleri yaşam düzenleri açısından çok büyük bir yük. O yüzden organ nakli böbrek nakli için toplumun çok duyarlı olması lazım. Böbrek nakilleri, böbrek bağışları organ naklinin organ bağışlarının daha çok toplumda konuşulması ve insanlarımızın bunu iyi yönlendirmesi gerekiyor. Çünkü organ nakli bu hastaların yaşam kalitelerini arttırıyor. Hem hemodiyazliz makinelerine bağımlılıklarını azaltıyor. Hem de hayatlarında yenir ümit oluyor. 8 hasta hastanemizde aynı anda hemodiyaliz tedavisi alabiliyor” dedi.

Kaynak: İHA