Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Çanakkale Programı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK) tarafından 18 Mart Çanakkale konulu bir program düzenledi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Çanakkale Programı
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin konferans salonunda Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya’nın hazırlamış olduğu "18 Mart Çanakkale” konulu programa, Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Hazer ve Prof. Dr. Nurgül Özbay ile ADK Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Atıl Taşer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bir sunum yapan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya, Çanakkale Savaşı’nın gerçek yüzünü Türk ve Anzak askerlerinin günlüklerindeki notlardan örneklerle anlattı. Cephelerin her iki tarafından yaşanan su, yiyecek, giyecek sıkıntılarını, sineklerle ve dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıklarla verilen ölüm kalım mücadelesini birbirinden çarpıcı örneklerle anlatan Çetinkaya’nın sunumu salonu dolduranlarca dikkatle takip edildi.

Çanakkale Savaşı’nda Anadolu’daki her 3 evin 1’inden şehit çıktığını ve 3 kadından 1’inin dul kaldığını ifade eden Çetinkaya, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Çanakkale bir ölüm kalım mücadelesi. Varlıkla yokluğun mücadelesi. Varlık içindeki Avrupa’ya karşı yoksullukla mücadele eden Anadolu evlatlarının mücadelesi. Emperyalist Batı’ya karşı iman gücümüzü ortaya koyduğumuz bir mücadele Çanakkale. Deniz ve kara muharebelerinde verdiğimiz insan zayiatı 253 bin bunun 123’ü de Bilecikli. O dönem için şehit kavramı, düşmanın silahıyla vurulup o esnada vefat edenleri kapsıyordu. Şehit rakamlarına baktığımız zaman bu sayı 55 bin 801 olarak ifade edilmekte. Açlıktan, hastalıktan, cephede yaralanıp cephe gerisinde hayatını kaybedenlerle bu rakam 253 bin. Çanakkale’de yaşamını yitiren, vatan uğruna, iman azmiyle verdiği mücadelede yaşamını yitiren 123’ü Bilecikli 253 bin Mehmetçiğimizi saygıyla anıyorum. Cephede ve cephe gerisinde, o zor şartlar altında hayatta kalabilen, yaşamını sonraki süreçte yitiren tüm gazilerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa, Cevat Paşa, Esat Paşa, Fevzi Çakmak Paşa, Mehmet Vehib Paşa, Faik Paşa, Mehmet Ali Paşa, Mustafa Hilmi Paşa olmak üzere, hürmetle yad ediyor ve rahmetle anıyorum.”

Çanakkale türküleri hem hüzünlendi

Programın devamında öğrenciler Faruk Akçeşme, Funda Önder, Serhat Kotan, Orhan Cura ve Arda İlgar tarafından seslendirilen Çanakkale türküleri dinlendi. Kanun, klarnet ve bağlama eşliğinde çalınan Aynalı Çarşı, Yemen Türküsü, Eledim Eledim ve Hey Onbeşli türküleri dinleyenlerin büyük beğenisini topladı. Müzik dinletisinin ardından öğrenciler Gülşah Atar, Murat Akdoğan, Şükriye Akgül ve Emrullah Maden, Çanakkale Savaşı konulu birer sunum yaptılar. Program sonunda etkinliğe katılanlara Çanakkale’de Mehmetçiğin yediği yemek olan üzüm hoşafı ve ekmek dağıtıldı.
Kaynak: İHA