'Batı Balkanların Geleceği, AB Ve NATO Üyeliği'

Karadağ Savunma Bakanı Boskovic: 'Batı Balkanların geleceği, AB ve NATO üyeliklerine bağlı. Yakın gelecekte NATO üyesi olacak Karadağ, diğer bölge ülkelerini de bu konuda teşvik edecektir'

Karadağ Savunma Bakanı Predrag Boskovic, Batı Balkanların geleceğinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliklerine bağlı olduğunu belirterek 'Yakın gelecekte NATO üyesi olacak Karadağ, diğer bölge ülkelerini de bu konuda teşvik edecektir.' dedi.

Boskovic, başkent Podgorica'da düzenlenen 'NATO'nun Batı Balkanlar için önemi' konulu konferansta katılımcılara hitap etti.

Yakın zamanda NATO üyesi olmasıyla Karadağ'ın AB üyelik sürecinin de hız kazanacağını söyleyen Boskovic, Karadağ'ın NATO üyesi olmasının, sadece güvenlik açısından değil, diğer etkileri açısından da son derece önemli olduğunu ifade etti.

Boskovic, NATO'nun genişleme politikasının Karadağ ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak 'Batı Balkanların geleceği AB ve NATO üyeliklerine bağlı. Yakın gelecekte NATO üyesi olacak Karadağ, diğer bölge ülkelerini de bu konuda teşvik edecektir.' ifadelerini kullandı.

Konferansa katılan Macaristan'ın Podgorica Büyükelçisi Christian Posa da Karadağ'ın bağımsızlığını ilan ettiği 2006 yılından bugüne attığı en önemli adımlardan birinin NATO üyeliği olduğunu belirterek diğer bölge ülkelerinin de Karadağ'ı örnek alması gerektiğini söyledi.

Karadağ'ın NATO Ulusal Koordinatörü Dragan Pejanovic, NATO üyeliğinin sağladığı faydanın gözle görülür olduğunu kaydederek Batı Balkan ülkelerinin NATO ve AB üyeliği yolunda istekli olmaları gerektiğini vurguladı.

NATO, geçen mayıs ayında Brüksel'de imzalanan protokolle Karadağ'ı ittifakın 29. üyesi olmak üzere davet etti. NATO'ya tam üyelik için 2010 yılından beri müzakereler yürüten Karadağ, protokolün NATO üyesi ülkelerin meclislerinde onaylanmasının ardından ittifaka tam üye olacak.
Kaynak: AA